Helyi közélet

2011.05.30. 18:31

Fizetni mindenképpen kell

<p>Miskolc - Pontos adatok nincsenek, de megyénkben is több ezer hiteles vár állami segítséget.</p>

Négy évvel ezelőtt vett föl 10 millió forint svájcifrank-alapú banki hitelt D. Zsuzsa (aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg) egy vidéki ház vásárlásakor. Akkor a frank 155 forintos árfolyamon volt, Zsuzsa tudta vállalni a 80 ezer forintos havi törlesztőrészlet. Mint meséli, amikor a hitel kockázata felől érdeklődött, a bankban állították, 10-15 éve stabilitás jellemzi, és a fizetendő kamatok szempontjából ez a legkedvezőbb kölcsönfajta. Aztán jött a válság, a svájci frank felszökött 200-220 forintra, Zsuzsa törlesztőrészlete pedig 110-120 ezerre. Egyetlen megoldást látott: eladni a házat, és megszabadulni a részletektől. Zsuzsa így is cselekedett, bár veszített az ügyleten, mert visszafizetnie már a 206 forintos árfolyam szerint kellett, és az ingatlan eladása miatt adózáskor az árfolyam-különbözetet már nem veszik figyelembe.

Megszűnik a moratórium

Országszerte megközelítőleg 110 ezer hiteles nem tudja fizetni lakásának vagy házának törlesztőrészletét több mint 90 napja, tájékoztatta portálunkat Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője, de számára is megdöbbentő adat, hogy ha az összes hitel problémás adósát vizsgáljuk, az már a 2 millióhoz közelít. A kilakoltatás előtt állók száma sem csekély, 2009-ben országszerte 19,5 ezer ingatlan, 2010 első félévében pedig 15 ezer ingatlan került végrehajtási eljárás alá. A végrehajtást eddig a kilakoltatási moratórium akadályozta. Binder István megyei adatokkal nem tudott szolgálni, mert mint mondta, ők az adatokat nem megyei szinten gyűjtik össze, hanem a különböző pénzintézetektől. Talán megoldást hoz a bajba jutottak számára az az ötpontos Otthonvédelmi Akcióterv, melyben a kormány és a Bankszövetség állapodott meg. Aki kéri, a jövőben 180 forintos svájci frank mellett törleszthet, de július 1-től megkezdődhetnek az árverezések.

Rosszabb az átlagnál

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesületénél érdeklődve Kozma Péter munkatárstól megtudtuk: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a problémás hitelek száma jóval magasabb az országos átlagnál. Az egyesülethez forduló ügyfelek csupán 4 százalékának rendezett a hitele, 22,54 százaléka elmaradással rendelkezik, 73,41 százalékát pedig már felmondta a pénzintézet. Megyénkben az országos átlaghoz képest sokkal többen vettek föl szabad felhasználású jelzáloghitelt (az országos átlag 33,96 százalék, a megyei 45,09 százalék.) És mivel a svájcifrank-alapú hitelek aránya is magasabb megyénkben, az árfolyamkockázat is jobban sújt bennünket.

ÉM-HE

Feljelentést tesznek

Megyénkben az a legnagyobb baj, hogy nincs munkahely, állapította meg a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci képviselője, Stoff László. Véleménye szerint a 180 forintos árfolyam-befagyasztás nem hoz megoldást ügyfeleiknek, hisz legtöbben 150 forint körüli árfolyamon vették föl kölcsönüket, tehát a határt ekörül kellene meghúzni. Nagyon sok olyan bajba jutott is van, aki az eredeti törlesztőrészlethez képest 10-15 ezer forinttal többet még tudna fizetni, de a dupláját már nem. Stoff László véleménye szerint a bankok is jobban járnának az alacsonyabb részletekkel, mint a rengeteg elárverezett és eladhatatlan lakással. Stoff László tapasztalatai szerint vannak olyan bankok, melyek jól állnak az ügyfelek problémáihoz, de vannak olyanok is, melyek teljesen elzárkóznak. Hozzátette: ügyfeleiknek egy csoportja ügyféltársulásba tömörülve hamarosan feljelentést tesznek a bankok magatartása miatt.

Elérhetőség:

A Banki Hitel Károsuljainak Egyesülete miskolci irodája: 46/742-177, 70/77-56-074

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában