Helyi közélet

2011.02.23. 15:35

Önkormányzatok végveszélyben

<p>Bodrogkisfalud, Garadna, Hernádnémeti, Perkupa, Tiszakarád - Működőképessége határán van a megyénkbeli önkormányzatok túlnyomó többsége.</p>

Lassan fizetésképtelenné válik megyénkben több önkormányzat is. A tokaji kistérség tagjai pénteken ülnek össze, hogy megvitassák, milyen megoldási lehetőségeik lehetnek.

Ígéret van

– Egyszerű a képlet, a normatíva csökken, a megélhetési díjak nőnek, vagy legjobb esetben szinten maradnak – mondja Valler József, Bodrogkisfalud polgármestere. – Egyéb bevételi forrásunk legfeljebb az iparűzési adó, ami úgy működik, hogy előző év december 20-ig a vállalkozások bejelentik, a következő évben várhatóan mennyi lesz a bevételük, és annak alapján fizetnek előleget. Aztán a következő év közepén kiderül, hogy az árbevételüket nem tudják teljesíteni, ezért túlfizetésük van az iparűzési adóban és visszakérik a pénzt. Minket is ez tett tönkre. Azt tudjuk tenni, hogy a cafetériát – ami a közalkalmazottaknak kötelező, a köztisztviselőknek adható – egységesen megvontuk, mert inkább az alkalmazottainknak tartozzunk, mint a bankoknak, ez olcsóbb megoldás. Előttünk van a segítség ígérete, az a kormány által meglebegtetett 31 milliárdos csomag, amire április végéig lehet majd pályázni, de ez ugyanaz, mint az úgynevezett önhiki. Ráadásul a segítség most kellene a tűzoltáshoz. Tologatjuk a számlákat, amit csak lehet, és vitatkozunk a szolgáltatókkal. Nem tudom, más polgármesterek hogy vannak ezzel, de nekem ég az arcom, hogy nem tudok plusz segélyt adni, ha valaki fázik és nincs pénze tüzelőre, vagy behozza a receptet, amit felírt az orvos, de nem tudja kiváltani. Segíteni akarok, de nem tudok, és ez egy szörnyű állapot.

Hitelfelvétel

Hasonlóképpen látja a helyzetet Pauló Tiborné, Garadna polgármestere is.

– A számlák kifizetésénél négy hónapot tolunk magunk előtt. A mi helyzetünket nehezíti, hogy a Jógazda Takarékszövetkezetnél maradt a hitelünk mellett némi tőkénk is. Most a forrói takarékszövetkezetnél van folyamatos folyószámlahitelünk, mert az állami normatívából képtelenek vagyunk megélni. Azt még nem látom, a hiteleket miből tudjuk majd visszafizetni, de bizakodó vagyok. Remélem, hogy nincs ebben semmi szándékosság, hogy a kistelepülések önkormányzatait így hozzák kilátástalan helyzetbe, de ahol csökken a bevétel és a kiadás nő, ott nem lehet ügyesen gazdálkodni.

– A februári bérek és segélyek kifizetését már mi is csak hitelfelvétellel tudtuk megoldani – teszi hozzá Ungvári József, Tiszakarád polgármestere. – Nagy vita volt emiatt a testületi ülésen, de sikerült belátni, hogy egyszerűen nincs más megoldás. Vannak olyanok a faluban, akiknek egyetlen jövedelemforrásuk az, amit az önkormányzattól kapnak, nem hozhatjuk őket lehetetlen helyzetbe. Bízunk abban, hogy a sokat emlegetett mentőcsomag miket is megsegít.

Még nincs hitel

– A hitelfelvétel csak akkor jöhet szóba, ha már végképp nincs más megoldás – mondja Molnár Zoltán, Perkupa polgármestere. – Megpróbálunk túlélni, már régóta átálltunk az intézményekben a vegyes tüzelésre, mert a gázt már nem tudnánk fizetni. Azt azonban nem tudom, a településüzemeltetési, kommunális feladatokat hogy tudjuk majd ellátni, hiszen ezt teljesen felborította a közmunkaprogram megváltoztatása. Talán néhány önkormányzat segítséget kap, de úgy érzem, most is azok kapnak majd segítséget, akik talán a nem túlzottan szoros gazdálkodásuk miatt hitelt vettek fel, míg a hozzánk hasonló önkormányzatok, akik fogukat összeszorítva próbálnak megélni abból, amijük van, azokat magukra hagyják. Az a borzasztó, hogy régebben egy fél évre előre tudott tervezni az önkormányzat, most hónapról hónapra élünk, alkudozunk, könyörgünk, hogy túl tudjunk élni. Ebben a hónapban mi még nem vagyunk bajban, de azt nem tudom, pár hét múlva ugyanezt tudom-e mondani.

Hitelfelvételben Hernádnémeti önkormányzata sem gondolkozik.

– Eddig még sikerült megoldanunk a kifizetéseinket működési hitel felvétele nélkül – mondta lapunknak dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere. – 1998 óta vagyok polgármester, azt látom, minden évben fokozatosan egyre nehezebb helyzetben vannak az önkormányzatok. Szerencsére még mindig időben tudjuk fizetni a béreket, a számlákat, tudjuk működtetni az intézményeinket. Előfinanszírozási hitelt fel kellett vennünk, de ezt is csak azért, hogy a pályázati pénzünkhöz minél hamarabb hozzá tudjunk jutni.

-BG-


Önkormányzatok a fizetőképesség határán

fuggetlen | 2011.02.22 19:53
Alsóbereck, Olaszliszka, Sárospatak, Vámosújfalu - Az alsóberecki polgármesteri hivatal dolgozói két hónapja várnak a fizetésükre, Sárospatakon ötven álláshely szűnik meg az önkormányzati intézményekben, Olaszliszkán fél pénzt fizettek a segélyre váróknak, Vámosújfalun az ivóvizet akarják kikötni a közintézményekből. Zemplénben a pénztelenség miatt egyre több önkormányzat kényszerül olyan megszorításokra, ami az egyébként is szegény sorsú vidéken élőket mind nehezebb helyzetbe sodorja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában