Helyi közélet

2011.01.19. 13:37

II. Ongai regionális pálinkaverseny

<p>Az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő II. Ongai regionális pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére január 22-én, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat részeként kerül sor.</p>

A pálinkaversenyen B.-A.-Z., Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területének bérfőzetői és bérfőzdéi vehettek részt. A 175 nevezett pálinka magas száma jelzi a verseny színvonalát. Minősítésüket tízfős zsűri végezte el, akiket a Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny (Gyula, Budapest) főszervezője, a Lovász Rendezvényszervező Szolg. és Ker. Kft. delegált. A zsűri elnöke Lovassy György, a Magyar Pálinka Verseny (Gyula, Budapest) versenyigazgató-helyettese, okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata nemzetközi verseny magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló volt. Az a bérfőzető magánszemély, akinek pálinkája a II. Ongai regionális pálinkaversenyen arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyer, a Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen (Gyula, Budapest) ugyanazon versenypálinka nevezési díjból 30%, 20%, ill. 10% kedvezményt kap.
A II. Ongai regionális pálinkaverseny ünnepi programjai január 22-én 14.30-kor kezdődnek az ongai általános iskola udvarán, azt megnyitja Pelczné dr. Gáll Ildikó Európa parlamenti képviselő asszony.
„Bor-sőr-pálinka” címmel a B.-A.-Z. Megyei Levéltár dokumentumaiból nyílik kiállítás, melyet Somorjai Lehel, B.-A.-Z. Megyei Levéltár igazgatója nyit meg. Lovassy György a pálinkafőzés nagyüzemben és otthon címmel tart előadást. A programsorozat részeként többek között lesz karikás ostor-, honfoglaláskori- és tüzes harci bemutató, de fellép a Hollókői és a Tardi Hagyományőrző Csoport, a felvidéki Krasznahorkaváraljai Férfikórus, Bellus István humorista, a Kalamajka Bábszínház is. A jó zenéről és a moldvai táncházról az Agyagbanda zenekar gondoskodik.
Az érdeklődők hintón végig mehetnek a történelmi tanösvénytúra útvonalán, és megtekinthetik a Darvas Közösségi Ház és Múzeum helytörténeti kiállítást és pálinkáspohár gyűjteményét. Tepertő és díjnyertes görhe ételek hivatottak az éhség elűzésére, míg a szomjukat oltók a pálinkák és forralt borok között válogathatnak.
További információ, részletes program elérhető az egyesület honlapján: www.okeonga.hu
- T. L. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában