Helyi közélet

2010.11.03. 13:58

Vendéglátósok a küzdőtéren

<p>Miskolc - Szakács-, cukrász-, pincértanulók versenyeznek a jövő hét közepén Miskolcon.</p>

Miskolc ad otthont a vendéglátó szakmákat oktató intézmények országos versenye döntőjének a jövő héten. Pontosabban a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola lesz a házigazda, amelynek tanműhelyében versenyeznek majd a diákok november 10 és 11-én.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mellett működő Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Emlékbizottság 2009-ben döntött úgy, hogy Schnitta Sámuel (akinek keze alatt nagyon sok tanuló lett pincérré) emlékére kétévente megrendezik a versenyt. Az országos döntőt megelőzi a területi régiók versenye, ahonnan az első helyezett iskolák öt fős csapatai jutnak a verseny legjobbjai közé. Ez történt az idén is (az első alkalommal, de hagyományteremtő céllal), a régiónkénti megmérettetéseken több mint negyven intézmény hallgatói versengtek. A döntőbe nyolc csapat jutott be, megyénkből a Szentpáli iskola versenyzői, akik budapesti, békéscsabai, siófoki, veszprémi mosonmagyaróvári, nyíregyházi és soproni kollégáikkal mérik össze tudásukat.

Három szakma versenye

A kétnapos verseny első napja a tanműhelyben zajlik majd, ahol a szakmai feladatok többségét kell megoldaniuk a versenyzőknek, míg a második napon az igényes vendéglátó szakmai rendezvények iránt érdeklődőknek mutatkoznak be.

A csapatok a három vendéglátó alapszakma képviselőiből állnak. A szakácsok egy általuk előre ismert alapanyaglistából kell, hogy lefőzzenek egy négyfogásos ételsort, aminek tányérdesszertjét a csapat cukrász tagja készíti el. A verseny része még egy hidegkonyhai termékekből összeállított, nyolc személyes díszmunka, valamint egy dísztorta elkészítése is. A pincérversenyzők feladatsora sokrétű és szerteágazó, a minden csapat számára azonos feladatok között – többek között – szerepel alkalmi ételsor terítése, amihez az alkalmat a helyszínen húzza ki a zsűri, eszközfelismerés, szakmai intelligenciakérdések, élőmunka, italkeverés. A versenyt megnyerő csapat fődíja az MNGSZ Pécs és környéke régió által felajánlott két éjszakás gasztronómiai program Európa Kulturális Fővárosában. A verseny időpontja egybeesik a pályaválasztási bemutatóval, ahová várják a gasztronómia iránt érdeklődőket.

A döntőhöz kapcsolódva tombolasorsolást is rendez a szervező bizottság, aminek fődíja egy két éjszakás wellness hétvégét.

ÉM-HM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában