2010.11.10. 18:07
Vendéglátós tanulók versenye Miskolcon
<p>Miskolc - A régiós elődöntők 8 első helyezett csapata mérte, méri össze vendéglátós szaktudását a kétnapos döntő során Miskolcon.</p>
„Bizottságunk a névadó szellemében hirdette meg az ország egész területén működő, vendéglátó tanulóképzéssel foglalkozó iskolák számára az I. Schnitta Sámuel szakmai versenyt”, mondta el az országos döntő első napján a 2007-ben alakult Schnitta Sámuel Éttermi Kultúráért Emlékbizottság elnöke, Török István, aki mint elárulta, a névadó egyik utolsó tanítványa volt. Mint megtudtuk, a döntő helyszínéül először Pécsben gondolkodtak, de aztán kiderült: ott, sőt, a többi régiós elődöntőnek otthont adó helyszíneken sem adottak olyan jó feltételek („ráadásul minden együtt”), mint a borsodi megyeszékhelyen.
A konyhától a díszasztalig
Az első nap a 8 csapat (köztük a miskolci szentpálisok) 1-1 szakoktatója vezette 2-2 felszolgálójának, 2-2 szakácsának és 1-1 cukrászának teljesítményét még úgymond zárt ajtók mögött (ahová azért a sajtó bekukkanthatott), külön-külön értékelte a szakmai zsűri a Szentpáli tanüzemében. A döntő második napjára, ahol a zsűri elnökének ajánlása szerint kóstolót kaphatunk a szakácsok, cukrászok pincérek összjátékát tükröző igazi vendéglátásból, bárki ellátogathat az ITC Székházba. Az alkalmi díszasztal terítéséhez reggel 8-kor látnak hozzá, s 11-re kell elkészülniük. A vendég előtti italkeverésnek 13.15-től kezdődően lehetünk szemtanúi, mintegy fél órán keresztül. Az eredményhirdetés 14.30-kor lesz.
ÉM-SzK
Rendezők: Schnitta Emlékbizottság és a BOKIK A verseny szakmai fővédnöke: Prohászka Béla, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke |
Fővédnökök: Bihall Tamás, a BOKIK elnöke; Csehovics József, a Szentpáli Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközép és Szakiskola igazgatója
A verseny döntőjének programigazgatója: Vantal Gábor