Helyi közélet

2010.11.04. 21:32

Vadparkolók ellen a Hősök terén

<p>Miskolc - Vadparkoló üzemel, illetve csak üzemelne a Hősök terén lévő mélyparkoló mellett, ott, ahol hajdan szállodát építettek volna. Sokan próbálkoznak megállni, de egy terepruhás férfi őrzi a területet, és udvariasan mindenkit eltanácsol.</p>

A zsidó templommal határos kavicsos grund egy fővárosi ingatlanhasznosító cég birtokába került, erről korábban portálunk is beszámolt. (Lsd. keretes írásunkban.) Hogy végül mi lesz a sorsa a város egyik legértékesebb belvárosi területének, azt még senki nem tudja.

Kérdéses viszont, hogy ha egyszer egyetlen hatósági tábla vagy kerítés vagy bármilyen akadály nem nehezíti az ottani ingyenes parkolást, akkor miként lehet privát biztonsági őrrel eltanácsolni az oda parkolni akarókat?

Őriztetik

Hricz Dezső, a mélyparkolót birtokló P+R Logistic Kft. tulajdonosa portálunknak elmondta, ők kötöttek szerződést az őrző-védő céggel a terület őrzésére.

– A tér melletti szakközépiskola felújításakor gépeket, és mindenféle eszközöket tároltak a kavicsos területen, engedélyek nélkül – utalt a kezdetekre Hricz Dezső. Ekkor kezdték el parkolóként is használni a területet. Megkereste a tulajdonost, és megállapodtak, hogy reggel 6 és este 5 között őriztetik a területet, hogy senki ne parkolhasson ott.

A mélyparkoló tulajdonosa nem tagadja, rontották az üzletét az ott parkolók. De a terület tulajdonosának is érdeke az őriztetés (körbekeríteni nem lehet), márcsak az állagmegóvás miatt is.

Lesz tábla

Kérdeztük, keresték-e az önkormányzatot az ügyben (mondjuk tiltótábla kihelyezése céljából), de Hricz Dezső nemmel válaszolt: szerinte az önkormányzat úgysem tenne semmit, mondván, magántulajdonról van szó. Nagy Ferenc, a tulajdonos budapesti DBI Ingatlan Kft. ügyvezetője viszont megkereste az önkormányzatot, tudtuk meg tőle. Ezt erősítette meg Orosz Gábor, a miskolci önkormányzat szóvivője is.

– A napokban helyszíni szemlét tart a városüzemeltetési osztály- és a közterületfelügyelet illetékese a tulajdonossal együtt, hogy egyeztessenek a megoldás érdekében – mondta. A legvalószínűbb döntés, hogy utasítani fogják a városgazdákat a tiltótábla kihelyezésére.

– A Déryné utca irányából szabályosan közelíthető meg a murvás rész – indokolta Orosz Gábor a feltételezett megoldást. – A Kazinczy utca felől viszont nem szabad a területre behajtani. Mivel az ott parkoló autók esetén nem bizonyítható, hogy honnan érkeztek, így nem lehet senkit megbüntetni. Ha a tábla kikerül a Déryné utca felől, akkor a behajtás bírságolhatóvá válik.

Nagy Ferencet, a területet tulajdonló kft. igazgatóját megkérdeztük, terveznek-e bármit és építeni az említett területre. Mint mondta, a közeljövőben nem.

ÉM-HM


A területről írtuk, korábban...

A Hősök tere melletti murvás terület tulajdonlása politikai vitát generált az elmúlt években. A Fidesz 2007-ben azt állította, hogy az 1600 négyzetméteres területet (ahová szállodát terveztek építeni) áron alul adta el az MSZP-s városvezetés a mélygarázst építtető cégnek. Az MSZP cáfolta a Fidesz által mondottakat, hozzátéve, az ellenzék is megszavazta a terület eladását 2005-ben. A választások előtt a Fidesz azt állította, hogy már bizonyítéka is lett a korábban állítottakra: a mélygarázst tulajdonló cég – a Fidesz szerint – az összeg négyszereséért adta tovább a területet a pesti ingatlanos cégnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában