Helyi közélet

2010.11.15. 17:40

Négy napig tárgyalják a költségvetést

<p>Budapest - A kormány 3 százalék feletti gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol.</p>

Hétfőn kezdődött és négy napig tart a jövő évi költségvetés általános vitája a parlamentben. A 3 százalék alatti hiány mellett a kormány 3 százalék feletti gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol. Az egykulcsos adó bevezetése miatt 450-500 milliárd lehet a hiány, a TB-kasszánál pedig összesen 1625 milliárd forint deficitet kell kiegyenlíteni. Ezeket a tervek szerint a magánnyugdíj-pénztári befizetések átirányításából, másrészt a magánnyugdíj-pénztárakból visszaáramló 540 milliárd forintnyi vagyonból teremtenék elő.

Hiányok, bevételek

Az Egészségbiztosítási Alap 98,2 milliárdos, a GDP 0,3 százalékát kitevő hiánya 1370 milliárd forint bevétel és 1468 milliárd forint kiadás mellett alakul ki. A Nyugdíj-biztosítási Alap egyensúlyban lesz jövőre, a kiadások és bevételek 3085 milliárdot tesznek ki. A helyi önkormányzatok hiányát 110 milliárdra tervezi a költségvetés, az Elkülönített Állami Pénzalapok többlete 14,6 milliárd forint lesz a büdzsé szerint. A bizottsági vitában a Költségvetési Tanács már elmondta a véleményét, amely szerint: kevés a szerkezeti reform és a közszféra átalakításból származó megtakarítás, a tervezett 3 százaléknál alacsonyabb lehet a gazdasági növekedés és a fogyasztás is.

ÉM - HE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában