Helyi közélet

2010.11.03. 08:58

"Nemcsak a belvárost fejlesztjük..."

<p>Miskolc - Miskolc egyik új alpolgármestere Pfliegler Péter, aki ezentúl a városfejlesztésért, városüzemeltetésért és a nemzetközi kapcsolatokért felel majd. Csupán hat napja volt a hivatalában, mikor felkerestük és terveiről kérdeztük.</p>

Milyen változtatásokat tervez a területén és mi az amit elődei munkájából folytatna?

Pfliegler Péter: A városfejlesztés területén mindenképp fontosnak tartom, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a projekteket elbíráló szakemberekkel. Az előrelátható – sajnos –, hogy az uniós források csökkennek majd ezért, amelyek még elérhetőek, azokat mindenképp kihasználnánk. A jövő év elején  megjelennek a 2011-13-as kiírások is, ezeket is figyelemmel kísérjük. A korábbi gyakorlatot, miszerint a polgármesternek nem volt kellő rálátása a fejlesztésekre – ezek ugyanis több egységre szétosztva valósultak meg –, nem tartom helyesnek. A városfejlesztés csúcsembere a polgármester kell, hogy legyen, ennek értelmében a végső döntéseket  neki kell kimondani. Azaz, összehangoltabb városfejlesztést tervezünk a jövőben. Ami még fontos, hogy a projekteknél létre kell hozni egy jól működő nyilvántartást, hogy a célok és az ehhez rendelhető önerők követhetőek legyenek és egymást erősítő fejlesztések valósuljanak meg. A kiemelt projekteket azonban újra kell gondolni, módosítani.

Lehet e  ezeken változtatni, hiszen ezek már elfogadott projektek?

Pfliegler Péter: Nyilván olyan módosítások lehetségesek csak, amelyeket a fejlesztési ügynökség és az irányító hatóság is elfogad és a város érdekét is szolgálja.

Városüzemeltetés... Észak-Agora levelezőfórumunkon ebben a témában érkezik a legtöbb hozzászólás. Évek óta visszatérő probléma a bicikliutak rossz állapota, a KRESZ-táblák összehangolatlansága. Várható-e változás, javulás?

Pfliegler Péter: A kerékpárutak továbbfejlesztése a város érdeke, hogy zöldebb, környezetbarátabb legyen életterünk. A KRESZ-táblák ügyében is minél előbb tájékoztatást kérek a szakemberektől, hiszen ezeket a problémákat, mint a városban közlekedő, én is  tapasztalom. Biztosan vannnak olyan esetek, ahol az oda nem illő táblák egy része a fejlesztéseknek is betudható. Figyelni kell jobban a megfelelő táblák kihelyezésére. ...De a városüzemeltetés területén kiemelném azt a kritikát, amely az elmúlt években, a régi városvezetéssel szemben, a városlakók részéről – jogosan – megfogalmazódott: csak a belvárost fejlesztették. Ezen is változtatunk, más városrészekre is gondolni kell.

Például Miskolctapolca?

Pfliegler Péter: Miért ne?!... Dr. Kriza Ákos már a kampány alatt is kiemelten fontosnak tartotta a tapolcai strand ügyét.

Van ebben valamilyen előrelépés?

Pfliegler Péter: Annyit mondhatok, az önkormányzaton belül tárgyalunk, hogy mielőbb megoldást találjunk a jelenlegi helyzetre.

Ön korábban, 1996-2002 között az önkormányzatnál dolgozott, mint a nemzetközi kapcsolatokért felelős referens. Az akkori kapcsolatait mennyiben tudja majd kamatoztatni most?

Pfliegler Péter: Az alpolgármesteri feladataim közül ezt a területet két részre osztanám, egyrészt a meglévő és jól működő partnervárosi kapcsolatokat mindenképp továbbépítjük – ahol kell élőbbé tesszük – és igyekszünk újakat is bevonni ebbe a körbe. Másrészt a nemzetközi befektetők megkeresése is célunk. Az új városvezetés folyamatosan veszi fel a kapcsolatot partnervárosainkkal. Nemzetközi befektetőkkel is tárgyalunk, és ehhez kormányzati  segítséget kapunk. Itt  fontos megjegyezni, igyekszünk kihasználni azt, hogy "egyszínű" a város és az ország vezetése.

Agora levelezőfórumunkat már említettem: az ott felvetett problémákra sok esetben nem kaptunk választ a korábbi városvezetéstől, de sokszor az említett hibákat sem orvosolták. Számíthatunk változásra az önök részéről?

Pfliegler Péter: Számunkra a város lakók véleménye az elsődleges, akár Internetes fórumokon fordulnank hozzánk – például lapjuk Agoráján keresztül –, akár személyesen. A polgármester már a kampány alatt is elkezdte a konzultációt a város lakóival, ezt a szokásunkat megtartjuk a jövőben is. A panaszok figyelembevétele, a megoldások hatékonyabb keresése érdekében együtt kell gondolkodnunk, pártpreferenciáktól függetlenül Miskolc valamennyi polgárával.

ÉM-N. Szántó Rita

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában