Helyi közélet

2010.11.28. 08:49

Mi lesz a nyugdíjpénzzel?

<p>Az emberek fele gondolja úgy, hogy biztonságban van a pénze az állami nyugdíjrendszerben.</p>

Eddig mindössze 300-400 magán-nyugdíjpénztári tag jelezte a 3 millió 90 ezerből, hogy át kíván lépni az állami nyugdíjrendszerbe, igaz, egyelőre nincs kormányzati döntés arról, hogy hogyan, melyik állami szervnek kell átadni a kötvényeket és értékpapírokat. A kormány nyugdíjakat érintő terveinek bejelentése után a az egyik pénzintézet magán-nyugdíjpénztárak reprezentatív felmérést készíttetett, melyben az állampolgárokat a tervezett változásokról kérdezték, mondta el lapunknak Juhász Istvánné, a pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára. Mivel ez október végén történt, az akkori felmérés adatai mára módosulhattak, hívta föl a figyelmet, bár a szövetség a közeljövőben szeretne elvégeztetni egy újabb kutatást, hiszen az állampolgárok egy hónap alatt sok új információhoz juthattak.

Biztonságos-e?

Arra a kérdésre, hogy hallottak-e a kormány nyugdíjjal kapcsolatos terveiről, a válaszadók 97,2 százaléka azt mondta, hogy igen, tud róluk. Érdekes eredmény született, amikor arról kérdezték az embereket, hogy szerintük az állami nyugdíjrendszerben biztonságban van-e a pénzük. Az összes megkérdezett 50,6 százaléka válaszolta azt, hogy igen, de magán-nyugdíjpénztári tagoknak csak a 36 százaléka. Arra a kérdésre pedig, hogy egyetértenek-e a kormány terveivel, az emberek több mint egyharmada nemmel válaszolt, a pénztártagoknak pedig a 40 százaléka utasította el azt.

Az emberek többsége szerint szükség van olyan intézményre, mely pénzpiaci eszközökbe fekteti a nyugdíjcélú megtakarításokat, a felmérés szerint a válaszadók 67,1 százaléka gondolja így. Végül azt kérdezték a felmérésben résztvevőktől, hogy a kormány nyugdíjjal kapcsolatos bejelentése után biztonságban érzik-e a pénzüket bármilyen megtakarítás is legyen az. Az emberek 33,3 százaléka vélekedett úgy hogy nem érzi biztonságban.

Az előnyök

A felmérés eredményeit összegezve Juhász Istvánné jelezte: egyértelmű, hogy azok, akik közvetlenül nem érintettek a nyugdíjrendszer változásában, jobban egyetértenek a módosításokkal, a pénztártagok viszont kevésbé. Utóbbiak egyébként több előnyét is felsorolták a magán-nyugdíjpénztáraknak: egyénileg dönthetnek arról, hogy a pénztár milyen kockázatú portfólióba tegye a pénzt, egyéni számlákon vezetik a megtakarítást és az összegyűjtött pénz örökölhető.

ÉM-HE

A tények

A parlament október végén szavazta meg a kormány nyugdíjterveit.

A két törvény szavazásában az MSZP képviselői nem vettek részt, mert kivonultak az ülésteremből.

Az új törvények értelmében a munkavállalók 8 százalékos magán-nyugdíjpénztári tagdíját 14 hónapig, 2011 végéig elvonják és az állami nyugdíjkasszába irányítják át.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által a kormány második gazdasági akciótervének részeként bejelentett lépés havonta 30 milliárd forinttal enyhíti a költségvetés terheit.

A javaslat nem rendelkezik arról, hogyan írják jóvá később a tagok 14 havi befizetéseit.

Az intézkedéshez szorosan kapcsolódik a Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott által benyújtott és megszavazott törvény, amely a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szól.

Ez egyfelől eltörli a pályakezdők kötelező pénztári tagságát, másrészt lehetővé teszi a tagoknak, hogy kérjék: számlájuk vezetését a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer vegye át.

Egy újabb kutatás szerint

A válaszadók 51 százaléka megfontolná az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés lehetőségét, derül ki a Századvég Alapítvány felméréséből. 32 százalék elzárkózik a lehetőségtől, 17 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. A tagok többsége, 91 százalék már hallott arról, hogy szabadon dönthet a kérdésben. A tagok 37 százalék azt sem tudja, mennyi pénz van az egyenlegén.

Számokban

Visszalépne Ön az állami nyugdíjrendszerbe?

Igen 27 százalék

Nem 27 százalék

Nem tudja 46 százalék

Forrás: Stabilitás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában