Helyi közélet

2010.11.11. 18:30

Mi legyek, ha nagy leszek?

<p>Miskolc - Bemutatók, kóstolók, látványos előadások és sok-sok információ várta a pályaválasztókat.</p>

Szerdán mozdulni is alig lehetett, hallottam, de csütörtökön sem volt sokkal kisebb a tömeg a Pályaválasztási kiállításon. Pedig először ebédidőben ugrottam be, de csak sodródni tudtam a gyerekekkel. Kicsit később már jól lehetett közlekedni a standok közt, legalábbis ahol nem állt hatalmas tömeg. Szerencsére a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola előtt bőven volt hely, mert a finom illatok sok kóstolót  vonzottak oda. De egyébként is sokan megálltak érdeklődni az iskola képzései iránt – tudtam meg Bogdán Józsefnétől, a kereskedelmi gyakorlati oktatás vezetőjétől.

Vendéglátás, fodrász...

– Az előrehozott szakképzés iránt érdeklődtek sokan, hogyan működik, mit kell erről tudni, és általában a feltételekről. Sokan kérdezték, milyen átlaggal lehet bekerülni, hogy célszerű megjelölni a sorrendet. Érdeklődtek az elméleti és a gyakorlati képzés menetéről is, hol találhatnak gyakorlati helyet, kikkel áll kapcsolatba az iskola, nekik kell keresni vagy segítünk ebben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátás a legnépszerűbb a fiatalok körében, mert sokan úgy vélik, vendéglátós végzettséggel könnyen találnak munkát külföldön. S bár igaz, hogy a vendéglátás látványosabb, de a kereskedelemben könnyebb elhelyezkedni. Ebben segít az iskola is, mert nagyon jó kapcsolataink vannak a multikkal és a helyi kereskedőkkel egyaránt. A szentpális diákokat mindenhol szeretik – magyarázta.
A Szerencsi Szakképzőegyik tanárnője szerint legalább ilyen népszerű a fodrász és a kozmetikus szakma. Akiket ő kérdezett, ez iránt érdeklődtek leginkább.  Náluk is sokan álltak meg a fodrásztanulóknál, de meglepetésére a női ruha készítés iránt is sokan érdeklődtek idén. Mivel minden évben résztvesznek a rendezvényen, van tapasztalata, s nagyon hasznosnak tartja a rendezvényt.
– Sokkal többet jelent egy személyes találkozás és élményszerzés, mintha valaki egy szórólap alapján szeretne képet kapni a szakmákról és az iskolákról – magyarázta.

Volt, aki tudta, mit keres

Hogy továbbra is népszerű a fodrász szakma, azt az a három hetedikes lány is megerősítette, akik csak nemrég érkeztek, s még nem volt idejük szétnézni. Pedig nagy szükségük volt az információra, egyikük ugyanis egyáltalán nem tudta, hogy mi tetszene neki, a másik két lányt pedig a fodrász-kozmetikus, illetve a cukrász szakma érdekelte legjobban annak ellenére is, hogy tudják, túlképzés miatt nem könnyű elhelyezkedni. Azt tanácsoltam nekik, hogy  tájékozódjanak arról, mik a keresett szakmák, és mik az elhelyezkedési lehetőségek.
A nyolcadikos Varga Grétának viszont határozott elképzelése van a jövőjéről: a német nyelv és a közgazdaság érdekli, de nemcsak a Fáyt és a Földest nézte meg más iskoláknál is tájékozódott a lehetőségekről. Mint mondta, mindenhol elegendő és hasznos információkat hallott.

ÉM-UM

A megye minden részéből

– Négy-ötezer emberre számoltunk naponta, ehhez képest csütörtökön legalább 5500-an voltak itt a sportcsarnokban, csak 3 óra felé jutottunk egy kis levegőhöz – mondta Dudás Ágnes, a regionális munkaügyi központ miskolci kirendeltségének igazgatója. – Mivel 11. alkalommal hirdettük meg a kiállítást, az iskolák már tudják, hogy a megye távolabbi  részéről érkező diákok esetében busszal is segítjük az eljutást, idén 47 buszra érkezett igény.
A rendezvényen 98 kiállító vett részt, a szakiskolák, középiskolák és gimnáziumok mellett felsőfokú oktatással, illetve felnőttképzéssel foglalkozó intézmények is, illetve néhány munkáltató is megjelent, köztük olyan, aki tanulószerződést is ajánl a gyerekeknek.

Pénteken állásbörze

Nem ürül ki péntekre a sportcsarnok, sőt! Az iskolák átadták a helyüket a munkáltatóknak, most rendezi meg ugyanis a munkaügyi központ a hagyományos állásbörzéjét, amelyen közel 100 munkáltató több mint 600 állásajánlattal várja az érdeklődőket.


Állásbörze Miskolcon

boon | 2010.11.11 15:20
Miskolc - Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ "Szabad a pálya!" címmel Pályaválasztási kiállítást szervez 2010. november 10-11-én Miskolcon a Városi Szabadidőközpontban (Görgey út 19).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában