Helyi közélet

2010.11.02. 20:35

Kötbér: kinek, mikortól, hogyan?

<p>Felsőzsolca - "Az épület értékének naponként felszámított fél százaléka, azaz egy 10 millió forintos épület esetében napi 50 ezer forint."</p>

Szerződés szerint ekkora kötbért kell fizetnie annak a vállalkozónak, aki időre (október 31-ig) nem jelentette készre, azaz nem teszi lakhatóvá az állami támogatással épült felsőzsolcai házat. Ez az önkormányzattól kapott legfrissebb tájékoztatás szerint öt ház esetében vetődik fel.

Az öt háznak ugyanaz a kivitelezője, tudtuk meg Csíky Gábortól, aki az állami támogatással épülő házak tekintetében az önkormányzat közvetlen képviselője. Az ő cége egyben a kivitelezés műszaki ellenőre is. Mint tisztáztuk: a kötbér a támogatót, jelen esetben a magyar kormányt illeti. A kötbérfizetést egy hivatalos procedúra előzi meg: bejelentés, amely nyomán eljárás indul annak megállapítására, hogy az igény jogos, avagy nem. A bejelentést a megrendelő teheti, azaz az önkormányzat, illetve a megbízásából eljáró műszaki ellenőr. Erre a megvalósuló átadás-átvételt követően kerülhet sor, az időbeni csúszás napjainak meghatározásával, s a csúszás okának megjelölésével.

Már az elején is

Felvetettük: tudtunkkal a szerződésben az is benne van: ha az építési terület átadását követő 5 napon belül a vállalkozó nem kezdi meg az építkezést, akkor a szerződés egyoldalúan felbontható, s a munka elvégzésére másik vállalkozóval lehet szerződni. A város főépítésze korább lapunknak azt nyilatkozta: akadt olyan vállalkozó, aki ennél jóval hosszabb ideig nem csinált semmit. Miért nem adták másnak a munkát?

Csíky Gábor válasza szerint nem feltétlenül a vállalkozón múlt a csúszás. Volt olyan is: a károsult nem engedte, hogy hozzálásson a vállalkozó a sitt elszállításához, mivel még menteni szerette volna a romok alatt remélt holmiját. Ez is eredményezett itt-ott 2-3 napos csúszást.

ÉM-SzK


Öt ház "lóg a levegőben"

eszak | 2010.11.02 18:05
Felsőzsolca - Október 31-én lejárt az állami kárenyhítési program határideje. Hogy áll a felsőzsolcai újjáépítés?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában