Helyi közélet

2010.11.02. 08:23

Kritikus a Sajó-völgy légszennyezettsége - A Válaszúton Alapítvány sajtóközleménye

<p>Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter - Kritikus szintre romlott a Sajó-völgy légszennyezettsége az elmúlt napokban. A 10 mikronméter alatti szálló por koncentrációja több településen meghaladja, nem csak az egészségügyi, de a tájékoztatási küszöbértéket is. Miskolc belvárosában pedig az elmúlt két napban a legmagasabb, un. riasztási érték felett alakul ezen szennyezőanyag koncentrációja.</p>

A friss adatok a legszennyezes.hu oldalon követhetőek.

A szálló por rövid távon, nehézlégzést, köhögést okozhat, izgatja a nyálkahártyát, és növelheti az asztmatikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.

A Sajó-völgyben október 28-án lépte túl először ezen szennyezőanyag koncentrációja az egészségügyi határértéket, és azóta folyamatosan emelkedik a mennyisége a légkörben.
Kazincbarcikán pénteken, Sajószentpéterben pedig szombaton már az un. tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a szállópor koncentrációja. Miskolc belvárosában pedig az egészségügy határérték 240%-át regisztrálták a mérőműszerek szombat óta.
A jogszabály szerint az egészségügyi határérték 50 mikrogram/m3. Putnokon 91-et, Kazincbarcikán 88-at, Sajószentpéteren 70-et, Miskolcon 119-et mértek vasárnap.

A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni. Hosszú távon növeli a szív- és keringési, valamint a légzőszervi halálozások arányát is. Egy friss tudományos publikáció szerint a Sajó-völgyben évente mintegy 250 ember idő előtti halálát okozza ez a szennyezőanyag.

A szennyezőanyag magas koncentrációja több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt napok csapadékmentes, száraz időjárása hátráltatta a szennyezőanyagok hígulását. Másrészt a hideg éjszakák miatt a levegő talajközelben erős lehűl, míg a magasabb légrétegekben melegebb marad a levegő, így nem tudnak felfelé hígulni a szennyezőanyagok. Végül az órás adatokban nagyon jól látszik, hogy az esti órákban ugrik meg a szennyezőanyag mennyisége, ami a háztartási tüzelés hatására utal.

Az elkövetkező napok időjárása sajnos továbbra sem kedvező, így lényeges javulásra nem lehet számítani.

Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermekek, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.

Bővebb információ:

Szuhi Attila
Válaszúton Alapítvány
www.legszennyezes.hu
Tel.:30/563-7749
Skype: szuhi.attila


Megenyhül az idő

boon | 2010.11.02 07:58
Az Appennini-félsziget felett egy sekély ciklon örvénylik, ez előtt dél felől egyre enyhébb, de kissé nedvesebb légtömegek áramlanak a Kárpát-medence térségébe. Bujdosó Bence előrejelzése

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában