Helyi közélet

2010.11.06. 13:52

Ki fizeti meg a bankadót?

<p>Budapest, Miskolc - A pénzügyi tanácsadó szerint várható volt, hogy a pénzintézetek díjat emelnek.</p>

A pénzügyi szektor cégeinek szeptemberben kellett befizetniük a bankadó első részletét. A kormány szerint odafigyelnek arra, hogy a pénzintézetek ne hárítsák át a terheket az ügyfelekre, ennek ellenére a számlavezetési díjak jelentősen megnövekedtek. A számlavezetéshez kapcsolódó díjak egy internetes szakportál adatai szerint tavasszal 5 százalékkal csökkentek, szeptemberben viszont, amikor a bankadó első részletét kellett befizetniük a pénzintézeteknek, átlagosan 12 százalékkal emelkedtek. A díjváltozásokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is vizsgálja. Kiderült, van olyan pénzintézet, amely ősztől pénzt kér az addig díjmentes szolgáltatásért. A bankszövetségnél korábban azt mondták, rövid távon nem, hosszú távon viszont beépítik a költségeikbe a bankadót. A miniszterelnök szóvivője azt közölte: az állam a saját intézményeitől és a hatóságoktól is folyamatos jelentést kér arról, hogy milyen lépéseket tesznek az áthárítás megelőzéséért.

Emelkedő díjak

– A számlavezetési díjak emelése egyértelmű – árulta el tapasztalatait portálunknak Tuza Máté pénzügyi tanácsadó. – Van olyan pénzintézet, amelyik 50 százalékkal emelte díjait, mások 20-30 százalékkal. Ezt az emberek elsősorban pénzfelvételkor, vagy az sms-értesítések alkalmával már tapasztalhatták. A hitelfelvétel költségei számottevően nem emelkedtek, ott inkább a feltételek szigorodtak. A bankadó pedig tovább nehezítette a hitelhez jutást – állította a szakember, majd kifejtette: jelenleg nem létezik olyan törvény, ami a pénzintézeteknek megtiltaná a számlavezetési vagy a hitelezési díjak emelését.

Nem sokat ér

Igaz, készülőben vannak az erre vonatkozó jogszabályok, de azokat még nem fogadta el a parlament. A még az előző kormány idejében készült és a pénzintézetek által is aláírt magatartási kódex sem ér sokat, jelezte Tuza Máté, vannak ugyanis olyan bankok, melyek annak idején aláírták, most pedig megemelték díjaikat. A kódex pontjainak megszegése egyébként sem von maga után semmiféle szankciót, tette hozzá, kiegészítve azzal: a díjak emelése várható volt. Hisz a pénzintézetek profitorientáltak, nem úgy gondolkodnak, hogy az adót a saját hasznukból fizetik majd ki. Ennek az adónak a bevezetés tulajdonképpen közvetett módon az állampolgárokat adóztatja meg. Csak sokkal népszerűbb volt azt kommunikálni, hogy a kormány a bankoktól veszi el a pénzt és nem az emberektől, jegyezte meg a szakember.

ÉM-HE


"Legyen felfüggeszthető!"

A Jobbik azt javasolja: a válságadókat a fogyasztókra hárító bankok, biztosítótársaságok és áruházláncok magyarországi működése átmenetileg felfüggeszthető legyen. Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette: olyan átfogó fogyasztóvédelmi szabályozásra van szükség, amely lehetővé teszi az áremelések folyamatos vizsgálatát, s ha azok mértéke nagyobb az elfogadhatónál, megengedi a cégek működésének felfüggesztését.

A pénzügyi szféra szereplőinek idén először szeptember 10-éig kellett befizetniük a júliusban bevezetett bankadó rájuk eső összeg felét. A második részletnek december 10-éig kell megérkeznie az államkasszába. A kormány összesen 200 milliárd forintos bevételt vár az új adóból. A bankadót Magyarországon kívül Európa 5 államában és az Egyesült Államokban vezetik be jövőre

 

 

 

 

 

 


Százezrek élnek szegénytelepen - Népszabadság

fuggetlen | 2010.11.06 11:13
Körülbelül háromszázezer ember lakik szegénytelepeken Magyarországon, ebbe nem számították bele a hivatalosan is gettóként nyilvántartott falvak lakosságát - írja a Népszabadság.

Többen kaphatnak támogatást - Magyar Nemzet

fuggetlen | 2010.11.06 08:40
Átalakítaná a lakásfenntartási támogatás rendszerét a kormány - tudta meg a Magyar Nemzet. Ha a parlament elfogadja az új jogszabály-módosítást, akkor szélesedik az ellátásra jogosultak köre, illetve a lap szerint hatékonyabb és célzottabb lehet a támogatás.

10 százalékra emelkedne a nyugdíjjárulék - RTL

fuggetlen | 2010.11.05 19:15
9 és fél százalékról 10 százalékra emelkedne a munkavállalók által fizetett nyugdíjjárulék. A javaslat már a Parlament előtt van - hangzott el a péntek esti RTL híradóban.

Alacsony árak, tétova magyarok - Népszabadság

fuggetlen | 2010.11.05 06:00
Eltérően reagáltak a válságra a magyarok által kedvelt külföldi ingatlanpiacok.

Ismét három évig jár majd a gyes - Magyar Nemzet

fuggetlen | 2010.11.05 05:35
Még ebben a hónapban elfogadhatja a parlament azt a jogszabályt, amelynek értelmében ismét a jelenlegi kettőről három évre nőne a gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának ideje.

Emelkedtek a számlavezetési díjak az utóbbi hónapokban - RTL Híradó

fuggetlen | 2010.11.04 21:05
Emelkedtek a számlavezetési díjak és a hitelekhez kapcsolódó költségek az utóbbi hónapokban - derül ki az RTL Híradójából. A hitelkamatokat viszont többnyire csökkentették a bankok. Ez derül ki két felmérésből is.

MSZP: A szegények elleni költségvetés lesz a 2011-es

fuggetlen | 2010.11.04 13:55
Nem a szegénység, hanem a szegények elleni küzdelem költségvetése lesz a 2011-es - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szűcs Erika, az MSZP képviselője.

Radikális adó- és adminisztrációcsökkentést sürgetnek könyvelők

fuggetlen | 2010.11.04 12:25
Az adóterhelés 2000-3000 milliárd forintnyi csökkentését és a vállalkozások adminisztrációs kiadásainak 25 százalékos mérséklését sürgeti a négy könyvelői és adótanácsadói szövetség által létrehozott új szakmai szervezet - hangzott el bemutatkozó sajtótájékoztatójukon csütörtökön.

Gazdagoknak nem jár pótlék

eszak | 2010.11.04 07:58
Budapest - A magas jövedelmű családoknak nem jár majd családi pótlék a jövőben.

Nő az áremelési kedv - Népszava

fuggetlen | 2010.11.04 06:10
Több energetikai társaság is vizsgálja, annak lehetőségét, hogy peres úton lépjen fel az energiaszektorra kivetett 70 milliárdos különadó ellen - írja a Népszava.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában