Helyi közélet

2010.11.08. 09:36

Jegyzet: Sansz a gólyának

<p><em>Sokszor gondolkodom rajta, rosszat tettem-e a gyerekeimmel, hogy csak másfél-másfél évig lehettem velük otthon. Emlékszem a szörnyű érzésre, amikor döntöttünk: képtelenek vagyunk egy fizetésből megélni, muszáj dolgozni, a gyes semmire sem elég. Emlékszem a bölcsibe való beszoktatás keserveire...</em>&nbps;<b>Hajdu Mariann jegyzete</b></p>

Azóta eltelt tíz év, de a mai friss anyákat hallgatva érzem, hogy a dilemma ugyanaz: jó dolog a gyes, csak épp kevesen engedhetik meg maguknak. Az összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, azaz nagyjából 30 ezer forint. Arra jó, hogy több a semminél, de csak akkor nyújt biztonságot, ha dolgozni is sikerül mellette.

A kormány úgy tervezi, újra három évre adja az összeget a kettő helyett, amennyire az előző kormány redukálta. Az összeg növekedéséről nem szól a fáma, csak arról, hogy legfeljebb otthon lehet majd mellette dolgozni.

Kérdés, mire lesz a módosítás elég. Jelenleg akinek nincs munkahelye, az azért nem mer szülni, akinek van, az meg azért. Hogy nehogy elveszítse. Kérdéses, hányan érzik majd „biztonságnak” a három évre járó összeget. A kormány szerint az új törvény sanszot adhat a gólyának, vagyis nőhet tőle a szülési kedv. Legalábbis szerintük. De ránk férne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában