Helyi közélet

2010.11.08. 20:08

Ganz villamosok Miskolcra?

<p>Miskolc - A miskolci polgármester felvette a kapcsolatot a magyar járműgyártó céggel.</p>

Magyar, Ganz villamosok beszerzését szorgalmazza a polgármester, tudtuk meg a városházán hétfőn. Mindezt úgy, hogy élére állna annak a kezdeményezésnek, melyben összefognának a hazai villamosprojektekben érdekelt, és a közbeszerzési eljárás során sorozatosan kudarcot vallott városok.

Mint ahogy a múlt héten beszámoltunk róla, újra eredmény nélkül kell zárni a villamosbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárást Miskolcon. Ez már a harmadik próbálkozás volt, és az eljárás menete miatt kérdéses, hogy mikor lehetne az új villamosokat beszerezni. Márpedig az idő sürget: egyrészt elkészült a villamospálya rekonstrukció belvárosi szakasza, és a felújított síneken már járnak a régi villamosok, másrészt a projekt zárásának határideje is közeleg: 2013. december 31. Addigra a pénzügyi elszámolásnak is meg kell történnie, tehát a villamosok beszerzésének is.

Közösen értékeltek

A villamosok beszerzésére kiírt közbszerzési eljárás majd minden alkalommal hasonló okok miatt „vérzett el”. De nem csak nálunk, hanem Debrecenben is, ott már az ötödik próbálkozás végződött kudarccal. Legtöbbször hansonló volt a forgatókönyv: lett volna nyertes, de valamely pályázó valamilyen kifogással a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, az pedig helyt adott annak, és megsemmisítette az eljárást. Legutóbb itt is, Debrecenben is a spanyol CAF és az olasz Ansalso Breda spa járműgyártó cégek „csatáztak” egymással.

Múlt hét pénteken Kriza Ákos, Miskolc polgármestere fogadta az MVK Zrt. képviselőit a harmadik közbeszerzési eljárás eredményének ismeretében, hogy közösen értékeljék ki a kialakult helyzetet. E találkozó eredményeként kezdeményezi a polgármester az említett összefogást, amelynek az élére állna, és amely kapcsán szeretné a debreceni, a szegedi és a fővárosi kollégájával is felvenni a kapcsolatot.

Felvette a kapcsolatot

Orosz Gábortól, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől megtudtuk, a kezdeményezés első lépéseként a polgármester felvette a kapcsolatot a magyar Ganz gyár képviselőivel, akik szerint rendelkeznek azzal a technikával, amellyel a villamosok elkészíthetők, összeszerelhetők.

– A tenderkiírrásban az szerepel, hogy 100 százalékban alacsonypadlósaknak kell lenniük a villamosoknak, ez az uniós elvárás. Ám a polgármester szerint téves felfogás, hogy a 30 százalékban alacsonypadlós villamosokat gyártó Ganz már nem pályázhat – mondta Orosz Gábor. Hangsúlyozta, a pénteki megbeszélésen elhangzott, hogy meghívásos közbeszerzésre is van lehetőség.

–Nem azért preferálná a polgármester a Ganz villamosokat, mert a világ legjobb járművei, hanem mert a magyar ipar termékei, így itthon készülnének, magyar dolgozóknak munkát adva. A városok összefogásával 200-220 villamos beszerzése oldódna meg – fogalmazott az önkormányzat szóvivője.

Csak a döntés után nyilatkoznak

A villamosprojekt igazgatóság csak a döntés után kíván nyilatkozni. Mint mondták, a mostani közbeszerzési eljárást még nem zárták le, a városgazdálkodási és – üzemeltetési bizottság teheti meg. Mégpedig akkor, ha a bírálóbizottság javasolta, hogy nyilvánítsák az eljárást eredménytelennek a Közbeszerzési Döntőbizottság döntésének következményeként.

ÉM-HM


Karácsony előtt már jár a villamos

eszak | 2010.11.04 13:12
Miskolc - A munkások december közepéig dolgoznak, utána visszaáll a villamosközlekedés.

Zöld Nyíl: Sikertelen a villamostender

eszak | 2010.11.03 15:28
Miskolc - Immár a harmadik, a villamosok beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás lett eredménytelen Miskolcon.

Nézőpont: Még nem érett meg a Zöld...

eszak | 2010.11.02 14:39
Bár a miskolci Zöld Nyíl villamos projekt lebonyolítói jó előre szóltak, mégis számomra kicsit visszás helyzet, hogy a nem kis tortúra árán elkészült miskolci belvárosi villamos pályán pénteken néhány kivénhedt bécsi villamos tette meg az első métereket. Szaniszló Bálint jegyzete.

Nézőpont: Szerencse-villamos

eszak | 2010.10.22 09:55
Néhány hét (vagy már csak napokban kell számolni?) és újraindul a villamosközlekedés a miskolci belvárosban. Egy jó ideig azonban a régi villamosokat kell elviselnünk, és még senki nem tudja megmondani, hogy meddig. Hajdu Mariann jegyzete.

Továbbra sem tudni, mikor lesz villamosunk

eszak | 2010.10.20 20:28
Miskolc - A Közbeszerzési Döntőbizottság döntésén múlik, hogy mikor hirdethetik ki a villamostender eredményét.

Zöld Nyíl: Zárolták ugyan a pénzt, de lesz

eszak | 2010.10.13 15:33
Budapest, Miskolc - Az Európai Bizottság szeptemberben arról tájékoztatta a kormányt, hogy a Közlekedési Operatív Program közbenső kifizetéseit felfüggeszti, mert 53 közbeszerzés esetében merült fel szabálytalanság gyanúja, 15-nél már az eljárás is jogsértő volt, adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban.

Olasz villamosok Debrecenbe

eszak | 2010.10.09 12:15
Miskolc - Debrecenben sikerrel zárult az ötödik közbeszerzési eljárás, ugyanaz a cég nyert, mint Miskolcon, márciusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában