Helyi közélet

2010.11.08. 13:15

Az otthontalanokra jobban odafigyelnek télen

<p>Miskolc - Általában nem a hajléktalanok, hanem a magányos, idős emberek hűlnek ki.</p>

Bár az idei őszi-téli szezon első miskolci áldozata egy 45 esztendős hajléktalan férfi volt, az elmúlt évek rendőrségi tapasztalatai azt mutatják, mégsem az otthontalanokat fenyegeti elsősorban a kihűléses halál veszélye, hanem azokat a magányos, idős embereket, akiknek nincs tüzelőjük, és fűtetlen otthonukban töltik az éjszakákat, vagy pedig elesnek a fagyos-havas udvarukon, s ott, a földön fekve éri őket a halál – erősítette meg Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa. Mint a szóvivő kifejtette: a rendőrök szorosan együttműködnek és kapcsolatban állnak a társzervekkel, szociális intézményekkel, tudják, hová kell szállítani azokat a hajléktalanokat, akiket a cudar idő ellenére az utcán találnak, és mivel tisztában vannak vele, hogy a hajlék nélkülieket ki vannak szolgáltatva az elemek hatásának, fokozottabban oda is figyelnek rájuk.

A vöröskereszt miskolci hajléktalanszállóján ötven férőhely van a nappali melegedőben, 80 hajléktalan találhat itt éjszakai szállást, 100 átmeneti, 36 idős otthoni és 20 rehabilitációs férőhely van, de november elsejétől április végéig újabb 35 főnek tudnak elhelyezést biztosítani – tudtuk meg Duberné Dunaveczki Évától, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete Hajléktalan Gondozó Központ intézményvezetőjétől. Mint Dunaveczki Éva elmondta, a hajléktalanok közül egyre többen jönnek rá, hogy a hajléktalanszállók nyújtotta lehetőségekkel érdemes élniük, de négy utcai szociális munkás is folyamatosan járja a várost, és ha olyan fedél nélkülivel találkoznak, aki nem veszi igénybe a hajléktalangongozás lehetőségeit, megpróbálják „rábeszélni” őket. Az intézmény működtet még egy diszpécserszolgálatot is, ide bárki telefonálhat, ha bajba jutott hajléktalant lát – akkor egy órán belül ott vannak a szociális munkások, és megpróbálnak segíteni, már ha arra valóban szükség van.

ÉM-SZP


Információ

Hajléktalanszálló diszpécserszolgálata: 46/323-260

 

 


Újabb kihűléses haláleset Borsodban

eszak | 2010.11.02 17:20
Miskolc - Vasárnap délelőtt a Népkertben találtak rá egy 45 éves férfira, aki a kórházba szállítása után, a szakszerű ellátás ellenére elhunyt.

A hideg idő második áldozata - ismét Borsodban halt meg egy ember

fuggetlen | 2010.11.02 10:35
Miskolc - Egy középkorú férfi az idei év hideg időjárásának második áldozata. A 45 éves miskolci férfi haláláról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság számolt be kedden délelőtt.

Hideglelés - kihűléses haláleset Miskolcon

boon | 2010.11.02 10:19
Egy középkorú férfi veszítette életét Miskolcon. A 45 éves férfi halálát az elsődleges adatok szerint kihűlés okozta. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez a második ilyen eset az idei őszi-téli időszakban.

Kihűléses haláleset Komjátiban

boon | 2010.10.28 11:55
Komjáti - Egy középkorú nő veszítette életét Komjátiban. Az 54 éves nő halálát az elsődleges adatok szerint kihűlés okozta. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez az első ilyen eset az idei őszi-téli időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában