Helyi közélet

2010.11.05. 16:25

Amerikai szenátor az unokatestvére

<p>Miskolc - Olvasóink segítettek, hogy megtaláljuk Andy Harris unokanővérét!</p>

Olvasóink segítségével egyetlen miskolci rokonát – unokanővérét – sikerült megtalálnunk a magyar származású Andy Harrisnek, aki tagja lett az amerikai kongresszusnak. (Tom Lantos kaliforniai képviselő 2008-ban bekövetkezett halála óta nem volt magyar származású poltikus a Capitoliumban.) Andy Harrisről többek között azt is írta a világsajtó, hogy apai ágon magyar, édesapja – Andyhez hasonlóan – altatóorvos volt, és 1950-ben Miskolcról vándorolt ki Amerikába.

Csütörtökön bújtuk a telefonkönyvet, hívogattuk a miskolci kórházakat, hátha a család nyomára bukkanunk. Nem jártunk sikerrel, így aztán kértük olvasóinkat, telefonáljon, aki tud valamit a miskolci Haris családról, így pénteken folyamatosan csörgött a telefon: nagyon sokan próbáltak segíteni. Így jutottunk el Gaál Eszterhez, aki néhány évvel idősebb híressé lett amerikai unokatestvérénél.

– Édesanyámék hárman voltak testvérek – mondta. – Egyikük volt Zoltán, aki a hírekkel ellentétben nem altató-, hanem fogorvosként dolgozott. Budapesten volt rendelője, ott is élt, édesanyám volt egy ideig a házvezetőnője.

Orvosként dolgozott

Gaál Eszter mesélte, nagybátyja 1949-ben vagy 50-ben ment külföldre, először Bécsbe, később Amerikába. Egyedül ment, később kivitette magához az akkor 12 éves fiát is, Andy bátyját. Bécsben ismerkedett meg későbbi, második feleségével, Irénnel, aki lengyel-ukrán származású volt. A most szenátorrá lett Andy (azaz András, ahogy Eszter emlegeti) már kinn született, talán épp ezért, s mert édesanyja nem magyar, nem is beszéli a nyelvet. Haris Zoltán Amerikában is orvosként kezdett dolgozni, sőt, később valóban altatóorvos lett.

– Nem tartom a kapcsolatot Andyvel – jegyezte meg Gaál Eszter. – Négyen vannak fiútestvérek egyébként, a két bátyjával szoktam találkozni, nekik Pesten is van lakásuk, sokat járnak haza. Andyt 1972-ben láttam utoljára, amikor édesanyámmal meglátogattuk őket Amerikában. Persze nyomon kísérem politikai pályafutását én is.

Gaál Erzsébet a család utolsó miskolci leszármazottja. Bár már nyugdíjas, ma is dolgozik, biológia-kémia szakos tanár a Kalyi Jag Roma Nemzetiségi Szakközépiskolában.

ÉM-HM


Miskolci gyökerekkel a kongresszusba - Népszabadság

fuggetlen | 2010.11.04 08:55
Csaknem három év után újra lesz magyar származású tagja az amerikai kongresszusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában