Helyi közélet

2010.10.03. 16:21

Venyige és szalma

<p>Szerencs - Ipar vagy borászt: e kérdésre is válaszolniuk kell a Szerencsieknek.</p>

"Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?" – a Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület kezdeményezésere a helyhatósági választással egy időben megtartott véleménynyilvánító népszavazáson a Szerencsen urnákhoz járulóknak a fenti kérdésre is válaszolniuk kell. A népszavazást költségkímélés miatt tartják az önkormányzati választással egy időben.

A helyi népszavazás kiírását az egyesület még a nyáron kezdeményezte, ugyanis egyre mélyebb ellentét feszül a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű támogatói és azok ellenzői – főleg tokaj-hegyaljai szőlészek, borászok, civil szervezetek – között. A szalmatüzelésű erőmű – ellenzői szerint – veszélyezteti a borkultúrát, emiatt a világörökségi védelem alatt álló történelmi borvidéken nem szabad engedélyezni egy hasonló beruházás megvalósítását. A helyi önkormányzat szerint az ipar eddig is jól megfért a borászattal, hiszen a cukorgyár közelmúltbeli, végleges bezárásáig működött ipari létesítmény a város területén, sőt, a borvidék úgy kapta meg a világörökségi címet, hogy a gyárban még javában folyt a termelés.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában