Helyi közélet

2010.10.06. 16:40

Szorosabb lesz a nadrágszíj

<p>Miskolc, Sárospatak, Ózd - Várhatóan kevesebb pénzből működnek majd a települések képviselő-testületei.</p>

Ahol új polgármester került egy-egy település élére, ott javában zajlanak az átadás-átvételi procedúrák. A nagyobb városokban a jövő hétre tervezik az alakuló közgyűlés megtartását. Vajon mennyibe kerül a váltás az önkormányzatoknak? Ezt próbáltuk kideríteni.

Nincs végkielégítés Miskolcon

Miskolcon is, mint minden településen, valószínűleg kevesebbe fog kerülni a városnak az új képviselő-testület működtetése mint eddig, hiszen a törvények alapján mindenütt kevesebb lett a képviselők száma. A megyeszékhely leköszönő 44 tagú közgyűlését 28 tagú váltja, és mindössze 10 olyan képviselő van, aki az előző ciklusban is a közgyűlés tagja volt. A névsor azonban még nem végleges, az egyik választókörzetben ugyanis jogorvoslati lehetőséget kértek, erről pedig pénteken dönt a bíróság, tájékoztatta portálunkat Veres László városházi szóvivő. Hozzátette: a leköszönő képviselők végkielégítést nem kapnak, mivel a törvény szerint nem jár nekik. Az újak tiszteletdíjáról és egyéb juttatásairól pedig az alakuló körgyűlési ülésen döntenek majd. Annyit azonban tudni, hogy eddig a képviselők tiszteletdíja 100 ezer 490 forint volt, a bizottsági tagok ehhez plusz 45 ezer 220 forintot kaptak, aki bizottsági elnök vagy tanácstag volt, azt pedig plusz 90 ezer 441 forint illette meg a tiszteletdíjon felül. A szóvivőtől megtudtuk: az előző ciklus képviselői a négy évvel ezelőtt kapott laptopjukat most megvásárolhatják nem egészen 5 ezer forintért.

Kevesebb bizottság Sárospatakon

Sárospatakon a tervek szerint a következő ciklus a takarékosság jegyében telik majd. Dr. Szabó Rita aljegyző szerint: az előző, 18 tagú képviselő-testületet 11 tagú váltja. A város új polgármestere, Aros János elképzelései szerint felére csökkennek a bizottságok is, hatról háromra, és megszűnik az eddigi két tanácsnoki státusz. Az előző ciklus képviselői, ha bizottsági tagok voltak, akkor 92 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, a bizottsági elnököknek 107 ezer forint, a tanácsnokok pedig 112 ezer forintot. Az előző ciklus képviselői kedvezményes áron vásárolhatják meg a laptopjukat.

 

Kevesebb lesz a tiszteletdíj

Ózdon 24 főről 14-re csökken az önkormányzati képviselők száma, és akik nem folytatják a munkát, nem számíthatnak végkielégítésre, tudtuk meg Juhászné dr. Soltész Edit sajtóreferenstől. Megjegyezte: az új közgyűlés tagjai várhatóan kevesebb tiszteletdíjat kapnak, mint az előző ciklus képviselői. Eddig a képviselői alapdíj 87 ezer 780 forint volt, a bizottsági elnökök és a tanácsnokok ehhez plusz 79 ezer 2 forintot kaptak, a bizottsági tagok pedig plusz 39 ezer 501 forintot. A laptopokat itt is megvásárolhatják a képviselők, a bruttó ár 33 százalékáért, azaz 70-75 ezer forintért. (Kétéves gépekről van szó.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában