Helyi közélet

2010.10.27. 18:58

Szlovák-magyar vízügyi együttműködés uniós támogatással

<p>Egy európai uniós programnak köszönhetően szorosabbá válik az együttműködés a szlovák és magyar vízügyi igazgatóságok között. A két ország között információs pontot építettek ki: Miskolcon és Kassán.</p>

Az együttműködésnek különösen az árvízi időszakban van jelentősége, amikor fontos, hogy minél hamarabb érkezzenek információk a szlovákiai vízgyűjtő területekről.

A két ország vízügyi szakemberei napi kapcsolatban voltak egymással a nyári, rekordnagyságú árvíz idején is, egy uniós pályázatnak köszönhetően azonban percről percre tudnak tájékozódni az aktuális helyzetről, így még gyorsabban fel tudnak készülni a védekezésre - mondta a Független Hírügynökségnek Rácz Miklós, ÉKÖVIZIG igazgatója.

A program 27 millió forintból valósult meg. Egyebek mellett információs pultot állítottak fel Kassán és Miskolcon. A percre pontos adatokhoz akár az érintett települések polgármesterei is hozzáférhetnek. Az aktuális vízállások mellett a korábbi árvizek adatait is tárolják, így például lehet látni azt, hová kell lerakni a homokzsákokat, hogy megvédjék a házakat. Bár a szakmai nyelv az angol, készült egy szlovák-magyar szótár is, ami a pontosabb megértést segíti.

A folyók Szlovákiából Magyarországra folynak, de a kapcsolat a szlovákoknak is fontos. Stanislav Dobrotka, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat kassai igazgatóhelyettese a Független Hírügynökségnek azt mondta: a szlovákoknak azért kell tudniuk minden adatot, mert a magyarországi folyókon elvégzett beavatkozások befolyásolják a szlovákiai folyók vízállását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában