Helyi közélet

2010.10.08. 19:24

Szalay-kiállítás a Dunántúlon

<p>Miskolc, Zala - Miskolci kötődésű kiállítás nyílt a Somogy megyei Zalán a napokban. (A település Siófoktól negyven, Balatonboglártól 30 kilométerre található.)</p>

A 8-10 grafikából álló tárlat a miskolci származású Szalay Lajos kuriózumnak számító grafikáit mutatja be, valamint azt a levelezést, amelyet az emigrációban jó barátjával folytatott. A kiállítást a 93 éves barát, Csicsery-Rónay István nyitotta meg, (a híres képzőművész, Zichy Mihály dédunokája), és beszédében utalt Szalay Lajos miskolci kötődésére is. (A Szalay-művek a Zichy-kiállítás előterében láthatók.)

Szalay Lajos az 1956-os forradalom közben és után rajzolt grafikáival vált világhírűvé. A forradalom idején Buenos Ariesben élt, „Hallgattam a rádióban a híreket, és rajzoltam. A rajzok a rádióhírekre érzett személyes megindulásom grafikus vetületei” – írta később grafikái születéséről. A 60-as években New Yorkba költözött, ott ismerkedett meg Csicsery-Rónay Istvánnal, aki, mikor látta, hogy a grafikusnak nincs bevétele, fölajánlotta neki, hogy készítsen tasak-rajzokat az Occidental Press Kiadó Ady Records szekciójának magyar irodalmi lemezeiről. Darabonként száz dollárt fizetett a rajzokért. A kiállítás most ezeket a grafikákat mutatja be, a tárlat azért is egyedülálló, mert a személyes ismerősök, barátok kivételével még senki sem láthatta őket.

Szalay Lajos Miskolcon született. Élete utolsó éveire haza is költözött, 1995-ben itt halt meg. A Miskolci Galériában állandó kiállítása van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában