Helyi közélet

2010.10.11. 19:34

Önkormányzati választás újrázva

<p>Cigánd, Arka, Keresztéte, Boldogkőváralja, Szalonna - Megismételt választásokra és egy időközi választásra is szükség lesz a megyében.</p>

Több megyénkbeli településen is meg kell ismételni a helyhatósági választást különböző okok miatt. Dr. Kovács János, a Területi Választási Bizottság elnöke, megyei főjegyző portálunknak elmondta: a B.-A.-Z. Megyei Bíróság határozata alapján Arkán a polgármestert, a helyi képviselőket és a megyei közgyűlés képviselőit is újra kell választani. Ennek az az oka, hogy az augusztus 22-ei választási névjegyzéken szereplőkhöz képest több mint duplájára nőtt a választás napjáig a településen a választópolgárok száma. A Területi Választási Bizottság véleménye is az, hogy az átjelentkezések minden bizonnyal választási céllal történtek, ami pedig ellenkezik a választási eljárásról szóló törvénnyel.

Háromszor annyian

Keresztétén ugyanez történt, azzal a különbséggel, hogy itt a választópolgárok száma a háromszorosára nőtt augusztus végétől a választás napjáig. Ezen a településen csak polgármestert és a helyi képviselő-testület választását kell megismételni. A jogszabályok szerint megismételt választás során a szavazólapra ugyanazok a jelöltek kerülnek föl, mint az első esetben, és a választói névjegyzékben is ugyanazok szerepelnek, mint október 3-án. Kivéve, ha közben az újonnan bejelentett lakcímeket fiktiválják. A keresztétei jegyző 41 esetben kezdeményezte lakcím fiktiválását, az arkai jegyző is indított ilyen kezdeményezéseket, tudtuk meg a főjegyzőtől.

Cigándon a polgármestert és a helyi képviselő-testületet kell újraválasztani az Országos Választási Bizottság döntése alapján. A testület úgy ítélte meg, hogy érdemben befolyásolta a voksolás eredményét az, hogy szervezetten szállították a választásra az állampolgárokat. Az új választás időpontját október 30-ára tűzte ki a bizottság. Az OVB döntése azonban nem végleges, ellene a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni.

Csalás miatt

Lehetséges, hogy Boldogkőváralján is megismételt választásra lesz szükség, erről hétfőn tárgyalt a megyei bíróság, de eredményt csak keddre ígért Szabó József bírósági szóvivő. A településen magánokirat-hamisítás miatt tett feljelentést a helyi választási bizottság ismeretlen tettes ellen, ugyanis alapos a gyanú, hogy a választással összefüggésben csalás történt.

A megválasztott polgármester halála miatt időközi választást tartanak Szalonnán, melyet a helyi választási bizottság ír ki, tájékoztatott a főjegyző, hozzátéve: ebben az esetben a szavazólapokra új jelöltek kerülnek, és a választás időpontjánál nincs az a 30 napos határidő, mint a megismételt választás esetében.

Sorra alakulnak

Legtöbb településen ezen a héten tartják a képviselő-testület alakuló ülését. Miskolcon előreláthatólag október 15-én, pénteken délelőtt 10 órától, Ózdon október 13-án, szerdán délután 2 órakor, Tiszaújvárosban október 14-én, csütörtökön délután 2 órakor. A megyei közgyűlés alakuló ülése még bizonytalan az arkai megismételt választás miatt, mivel itt a megyei közgyűlés tagjait is újra kell választani. A Területi Választási Bizottság megvizsgálja, hogy az új arkai redmény befolyásolhatja-e a mandátumok jelenlegi eloszlását, és ennek függvényében tűzi ki az alakuló ülés időpontját. Ez a kérdés 1-2 napon eldől. Szerencsen az elmúlt héten, október 8-án tartották az alakuló közgyűlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában