Helyi közélet

2010.10.20. 13:44

Komlóska: Veszélyben a falu

<p>Komlóska - Komlóska polgármestere úgy érzi, védtelen marad a település egy esetleges újabb áradással szemben.</p>

Az idei áradások első áldozata Komlóska volt, a hegyközi települést április 14-én öntötte el először a víz.

Félmilliárdos kár

Komlóskát és környékét összesen legalább 500 millió forintos kár érte – mondja Köteles László, Komlóska polgármestere. – Az első áradás után rögvest nekiláttunk a kárfelmérésnek és a pályázatírásnak. Összesen 13 vis maior pályázatot nyújtottunk be. Az igényelt pénznek csak a töredékét kaptuk meg és három pályázatunkat még fél évvel az első áradás után sem bírálták el. A kormány azt ígérte, jelentősen enyhíteni fog a korábbi bonyolult pályáztatási rendszeren, én pedig úgy látom, további olyan akadályok kerültek a rendszerbe, ami hónapokkal csúsztathatja a döntést. Régen, amíg a megyénél volt a vis maior keret, addig a káresemény után harminc napon belül kiszállt egy bizottság, elmondták, mire pályázhatunk, benyújtottuk az igényt, újabb harminc napon belül döntöttek és utalták a pénzt. Most meg ott tartunk, hogy hat hónappal a káresemény után vagyunk és reményünk sem igen van arra, hogy érdemi munkát végezzünk a tél beálltáig, így pedig védtelenül marad a falu. Ki merem jelenteni, hogy veszélyben van Komlóska.

Életveszélyes szakasz

Köteles László végigvezet a településen és mutatja, hol mosta el úgy az útpadkát az ár, hogy ha beáll a tél, leesik a hó, akkor közvetlen életveszélyben lehetnek az erre közlekedők.

– Ez az út Erdőhorvátiig három méter széles, ha két autó találkozik, mind a kettőnek ki kell térnie. Van, ahol fél méteres az út mellett a szakadék, aki itt beesik a patakba, életveszélynek lehet kitéve. A falu határában a szennyvízvezetékek ahelyett, hogy egy méterrel a felszín alatt lennének, több méter hosszan szabadon lógnak. Ha beáll a fagy, akár szét is repedhetnek. Csak azt a munkát sikerült eddig elvégeznünk, amit mi magunk csináltunk meg, pénz nélkül érdemi munkát nem lehet elvégeztetni. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a legfontosabbak, hiszen számos más helyen történtek ennél jelentősebb károk, csak arra szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy kicsit gyorsítsanak a folyamatokon, mert adott esetben emberéletekről is lehet szó – tette hozzá Köteles László.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában