Helyi közélet

2010.10.01. 18:42

Jegyzet: Á, bé, cé, dé...

<p><em>Számomra megdöbbentő (bár nem újkeletű hírről van szó), hogy hazánkban még mindig élnek olyan emberek, akik se írni, se olvasni nem tudnak, és olyanok is vannak (ráadásul nem is kevesen), akik bár szavakat, mondatokat kiböngészik valahogyan, de hogy miről szólt a szöveg, azt már nem értik.</em>&nbps;<b>Hegyi Erika jegyzete</b></p>

És itt szöveg alatt nem valamely pénzintézet, biztosító társaság vagy bírósági határozat sorait értem, mert azok értelmezés szerintem a diplomás emberek számára is sokszor gondot okoz, hanem arra, amikor egy egyszerű történet, mindennapi esemény megértése is a megoldhatatlan feladatok sorába tartozik.

Ha nem lenne több évtizede kötelező és ingyenes a közoktatás, nem is csodálkoznék rajta, de így azért elgondolkodtatóak a számok: becslések szerint a magyar emberek egynegyede (tehát az is lehet, hogy többen vannak) funkcionális analfabéta. Mi az oka annak, hogy ennyi évtized alatt nem tudta senki megoldani, hogy akinek iskolába kell járnia, az iskolába járjon, és hogy akinek tanulnia kell, az tanuljon? Vajon mi hiányzott? A szakértelem, az akarat, a pénz, a bátorság? Vagy mindegyik? Kár volt bármelyikkel is spórolni, hiszen most a majdnem analfabéta tömegeket nehéz lesz újra az iskolapadba ültetni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában