Helyi közélet

2010.10.17. 10:48

Itt az idő a kéménymustrára

<p>Miskolc - A miskolci kémények állapota kielégítő, de öt százalékuk életveszélyesnek minősül.</p>

Az időjárás hidegre fordultával lassan mindenütt elkezdődött a fűtés. Melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyeket még most sem késő elvégezni a fűtőrendszer átvizsgálását illetően? – érdeklődtünk Pálmai Zsolttól, a miskolci Termoment Kft. ágazatvezetőjétől. Fontos, hogy az évi egyszeri kéményseprő ellenőrzés megtörténjen. Ha ez eddig nem történt meg, és külön nem kérik, akkor is december 1-ig mindenkit felkeresünk – mondta el a szakember. Lényegesnek tartjuk, hogyha a legutolsó kéményseprés óta történt valamilyen általunk nem ismert műszaki változtatás, például nyílászárócsere, tetőn végzett munkák, illetve valamilyen levegőfogyasztó berendezést helyeztek el a lakásban, úgy feltétlenül értesítsenek minket – teszi hozzá. A kft. folyamatos ügyfélszolgálatot tart fenn.

Változó energiaforrás

Tapasztalhatók hangsúlyeltolódások a fűtőanyagok, a használatos berendezések terén. a kft. adataiból jól követhető, hogy a lakosság egyre több vegyes tüzelésű, főként fatüzelésű berendezést helyez a gázzal párhuzamosan üzembe, fejtette ki Pálmai Zsolt. És sorolja: cserépkályha, kandalló, vegyes tüzelésű kazán és így tovább.

– Mindenképpen szükséges a kémények ellenőrzése, sőt a legtöbbször átépítése is – hangsúlyozta. – Úgy tűnik, hogy a lakosság elfelejtett már fával tüzelni, nem ismeri az ezzel kapcsolatos veszélyeket. Nagyon költséges az eljárás egyébként, emellett pedig sokan szennyezik a környezetet a szakszerűtlen használattal. Vagyis mindenképpen kérni kell a szakember segítségét az igénybevétel előtt, hogy a változtatással a kívánt célt el tudják érni.

A miskolcikémények állapota lényegében megfelelő, annak ellenére, hogy a kémények 40 százalékánál nyilvántartanak valamilyen kisebb hiányosságot, mondta a szakember. A kémények mintegy 5 százaléka azonban rendszeresen életveszélyesnek minősül itt is, ezért a figyelmüket különösen erre a területre koncentrálják. Kérdeztük, hogyan tudjuk elkerülni, hogy a mi kéményünk legyen életveszélyes. A válasz egyszerű: a legfontosabb védekezés a fűtőberendezés üzemeltetési előírásában írt szabályok betartása, a kéményseprő szolgáltatás legalább évi egyszeri igénybevétele

Országos adatok

Magyarországon a 4,6 millió kémény 5 százaléka életveszélyes, 20 százaléka javításra szorul a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének felmérése szerint. Az életveszélyes kémények esetében felhívják a tulajdonos figyelmét az üzemeltetés szüneteltetésére, és értesítik az építési, a tűzvédelmi hatóságokat és a gázszolgáltatót. A javításra szoruló kémények esetében fél, illetve egy év áll a tulajdonos rendelkezésre a hiba elhárítására. Ennek megtörténtét a következő éves, illetve féléves utóellenőrzés során ellenőrzik a kéményseprők, és ha a tulajdonos nem korrigálta a jelzett hibákat, akkor az építési hatóságnak bejelentést tesznek. Ha a parlament elfogadja a kéményseprő-ipari közszolgáltatási törvényt, amely újraszabályozza a közszolgáltatást ezen a területen is, az ellenőrzést kiterjeszti eddig nem kontrollált területekre, például a levegő-utánpótlás biztosítására, a szénmonoxidmérés ellenőrzésére, a füstcső tisztítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában