Helyi közélet

2010.10.25. 13:45

Iskolai szegregáció: példamutató egyezség született Taktaharkányban

<p>Taktaharkány - Egyezség született hétfőn Taktaharkány és iskolája, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat (CKÖ), valamint a roma gyerekek szegregációja ellen küzdő alapítvány között. A megállapodásnak köszönhetően két éves huzavona után a helyben tanuló, halmozottan hátrányos helyzetű diákok mindegyike ingyen kapja az ebédet, akinek szükséges, heti egy órás fejlesztő programon is részt vehet, valamint 50 százalékkal csökkentették az iskolában a szegregáltan oktatott, sajátos nevelési igényű diákok számát.</p>

A problémák azután kezdődtek Taktaharkányban, hogy az előírtnál több sajátos nevelési igényű (SNI) gyereket különítettek el a társaiktól, a halmozottan hátrányos gyerekek közül pedig több mint 60 diáknak nem jutott ingyen ebéd. A hatályos törvények szerint egy nehéz sorsú diáknak sem kell fizetnie ezért, viszont kérelmezniük kell az ingyenes étkeztetést, amit az érintettek nem tettek meg, emellett viszont számos "vendégebédet" rendeztek a helyi kantinban.

A hétfőn született megállapodás rögzíti azt, hogy az iskola az első évfolyamtól kezdve képességszűrést végez a halmozottan hátrányos helyzetű tanulóknál, és akinek ez alapján szüksége van rá, annak heti egy órás fejlesztő programot biztosít annak érdekében, hogy a negyedik évfolyamtól kezdődő komplex tehetséggondozó programban eredményesebben vehessenek részt. Az egyezség alapján öt, szegregáltan oktatott SNI tanuló az idei tanévben már integráltan folytathatja tanulmányait, ennek köszönhetően az iskolában a felére csökkent a szegregáltan oktatott SNI diákok száma.

Az egyezség kitért arra is, hogy az iskolát fenntartó önkormányzat 40 fővel növelje meg a település központi konyhájának kapacitását, az iskolai férőhelyek számát 130-ról 180 főre emelje, lecsökkentve ezzel egyidőben a felnőtt férőhely kapacitást. Ezzel gyakorlatilag megszüntették az ottani "vendégebédeket", így a továbbiakban sikerül minden rászoruló diákot ingyen megebédeltetni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában