Helyi közélet

2010.10.25. 18:35

El akarják zárni a pénzcsapokat Miskolcon

<p>Miskolc - Az új polgármester és csapata megkezdte a munkát Miskolcon: ennek egyik első lépése hogy dr. Kriza Ákos és kollegái átvilágítják a hivatalt, az önkormányzat cégeit, intézményeit. A 17 nap eddigi tapasztalatait így összegezték az átvilágítók: pazarlás, fejetlenség, káosz.</p>


Orosz Gábor, a miskolci Városháza szóvivője az alábbi sajtóanyagot juttatta el a Borsod Online-hoz:

Elzárjuk a pénzcsapokat I.

Az új polgármesteri kabinet megkezdte a munkát. A különböző feladatkörökhöz felelősöket rendeltünk. A hivatali struktúra kialakítása, átalakítása is folyamatban van.

Szakértők kezdték meg munkájukat az önkormányzati cégeknél is. Ez tulajdonképpen  már az átvilágítás első része, a teljes körű átvizsgálások rövid időn megtörténnek mind a Hivatalon belül, mind az önkormányzat cégeit és intézményeit illetően.

17 nap eddigi tapasztalata: az elmúlt 8 évben pazarlás, fejetlenség, káosz jellemezte az önkormányzatot és cégeit. 
Az október 7-én lezajlott átadás-átvétel csak egy formális találkozó volt. Igazából csak azt vette át az új polgármester, amit a régi átadott. Nem ismerjük a valós helyzetet, mi az igazságnak csak részleteit látjuk még, de azok is felháborítóak. 
Fölösleges állások, álláshalmozások, vitatható szerződések, irdatlan mennyiségű kifizetés és kaotikus állapotok. És ez még csak a jéghegy csúcsa. Könyvvizsgálók és jogászok próbálják kibogozni a könyvekből és szerződésekből a valós helyzetet és az igazságot.

X-Centrum Kft. – A Miskolc Kártya nem a miskolciaké, nem Miskolc városáé. A Miskolc Kártya magánkézben lévő üzleti vállalkozás.

Az egykori Holding tagvállalatot, az X-Centrum Kft-t névértéken megvásárolta dr. Bernáth Attila ( az MSZP miskolci választmányának elnöke) úgy, hogy a város akkor már e cégen keresztül kiépítette a Miskolc Kártya rendszert. Jelenleg a Miskolc Kártya szolgáltatás és annak minden bevétele egy magáncég vagyonát gyarapítja. A cég 1,3 millió forintért stratégiai tanácsokat adott a Holdingnak úgy, hogy a teljesítés végére Bernáth Attila – aki egyben a Holding stratégiai igazgatója is volt - már résztulajdonosa lett az X-Centrum Kft.-nek. Ezért a szolgáltatásért – stratégiai tanácsadás –járó díjazás értéke több volt, mint az utolsó vételár rész, amit ekkor már a Bernáth Attila érdekeltségében álló cég az X-Centrum Kft.-ért kifizetett (900.000 Ft). 
 
Dr. Bernáth Attila által uralt cégek és a Holding tagvállalatai közt további vitatható szerződéseket is találtunk. Az X-Centrum Kft 2008. november 10-én 25 millió forint/év értékben kötött szerződést a Holdinggal innovációmenedzsment és projektkoordinátori feladatok ellátására. Hangsúlyozzuk, hogy eközben a Holding névértéken adta el az X-Centrum Kft üzletrészét. 2009 szeptemberében az X-Centum Kft 2 millió forint + áfa értékben kötött szerződést a MIK Zrt átalakításának koncepciójára. A Mark Strat Kft. (amelyben Bernáth ügyvezető) 2007 januárjában a csúfos kudarcot vallottFőutca Pláza Projekt sikerdíjaként 7,095 millió forintot számlázott a MIK felé, míg az X-Centrum Kft. 
2007. decemberében 1,68 millió, 2008. júniusában pedig 3,0 millió forint értékű megbízást kapott humán kutatásra ugyancsak a MIK-től. 2008. augusztusában a Mark-Strat Kft a Miskolc Holdinggal is kötött egy szerződést humán kutatásra 4,9 millió forint + áfa értékben.

Álláshalmozás(ok) önkormányzati cégeknél – megint több milliós megbízás(ok)

Vezető tisztségű köztisztviselő (név nélkül) például főállása mellett a Holding igazgatóságának tagja, ezen felül az Önkormányzat megbízott projektkoordinátora is volt. Számtalan ilyen esetről van már tudomásunk, ez csak egy kiragadott példa.

Épülő épület 220 volt nélkül, könyv több tízmillióért

A fentiek mellett szinte eltörpül az alábbi két ügy:

-     az új, most épülő Önkormányzati épületszárnyban a tervezés hibájából kifelejtették a gyengeáramú hálózatot. Nincs telefon, fax, internet, vészvilágítás, riasztó, kamerarendszer, TV, rádió. Ezek pótlására 200 millió forintot kellene biztosítania a városnak.

-     miért kellett a Holdinggal és tagvállalataival megvetetni egy 33.000 forintos Miskolcról szóló könyvet több tízmillió forint értékben.

A MISEK Kft. működésének felülvizsgálata után elmondhatjuk, hogy a Kft. gazdálkodása több kívánnivalót hagy maga után. A szerződések átvizsgálásakor indokolatlanul nagy  kifizetéseket találtunk (a menedzsment díjazása havi többmilliós nagyságrendű), pedig az intézmény komoly gazdasági gondokkal küzd.

A fentiek fényében e hét csütörtökére rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi Miskolc város polgármestere, ahol javaslatot tesz a közgyűlésnek

-     a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak, valamint igazgatójának azonnali visszahívására, illetve a MISEK Kft. és a Miskolci Városfejlesztési Kft. vezetőinek felmentésére.

-     a Felügyelő Bizottságban minden ellenzéki frakció részére tagjelölt állítási jog biztosítására a fokozott tulajdonosi kontroll, az önkormányzati vagyon védelme és a közpénzek átlátható felhasználásának biztosítása érdekében a Miskolc Holding Zrt-ben.


"Valótlan állítások, csúsztatások"

Valótlan állítások, csúsztatások tömege jellemzi az új városvezetés sajtótájékoztatóját, reagált az elhangzottakra a sajtóhoz eljuttatott közleményében dr. Bernáth Attila.

”Valótlan állítás az, hogy a Miskolc Kártya működő rendszer volt, amikor a működtető cég megvásárlásra került. A rendszer kialakításában sok kockázatvállalás és sok munka van – döbbenetes, hogy az új politikai vezetés tönkre akarja tenni ezt az értéket.

Valótlanság, a 25 mFt-os szerződéssel kapcsolatos állítás többek között

Különösen durva állítás, hogy a Főutcai Pláza Projekt (FPP) sikertelenségéről beszélnek, miközben mindenki emlékezhet a miskolci főutca állapotára az előző konzervatív városvezetés idejéből. A főutca megújulása annak köszönhető, hogy az FPP program során megváltozott a főutca hangulata, megújult számos kereskedés és homlokzat.

Minden emlegetett szerződés mögött komoly szakmai teljesítmény van, ha végre az urak azzal foglalkoznának, hogyan lehet jobban menedzselni a várost, ezek segítségével százmilliós léptékű megtakarításokat érhetnének el. Ha a városvezetésnek szüksége van ezen tartalmak megértéséhez értelmezésre, állok rendelkezésre.” – olvasható a X-Centrum Nonprofit Kft. ügyvezetőjének a közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában