Helyi közélet

2010.10.19. 07:10

Egy vietnámi törzs vallása képekben

<p>Mezőkövesd - A vietnámi hegyi törzs, a brúk vallását bemutató fotókiállítás nyílt a mezőkövesdi Matyó Múzeumban.</p>

A Magyarországon elsőkéntMezőkövesden bemutatott „Istenek, ősök és sámánok – Egy vietnámi hegyi törzs, a brúk vallása” című tárlat anyagát dr. Vargyas Gábor néprajzkutató, kulturális antropológus  készítette a hegyi törzs körében végzett néprajzi kutatása során.

A kiállítás vendégeit dr. Viga Gyula megbízott megyei múzeumigazgató köszöntötte, majd a tárlatot dr. Sárkány Mihály kulturális antropológus, az MTA Néprajzi Kutatóintézetének osztályvezetője nyitotta meg. Ezt követően a bemutatott fotóanyag készítője, dr. Vargyas Gábor tartott tudományos előadást a néprajzi kutatásairól.

Dr. Vargyas Gábor 1985-1989 között összesen 18 hónap, majd 2007-ben újabb 6 hónap időtartamú részvevő-megfigyeléses néprajzi – kulturális antropológiai terepmunkát végzett e „nemzeti kisebbség” körében. Az MTA Néprajzi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársának kutatásai nemzetközi tekintetben is unikumnak számítanak.

A kiállítás a Közép-Vietnam területén, a laoszi-vietnami határvidéken, erdős hegyvidéken élő, mintegy 50 000 lélekszámú törzs kultúráját és vallását részletesen mutatja be és dokumentálja. A brú vallás alapvetően három fő témakörre tagolódik. A tárlat tematikája is ezt a hármas tagozódást követi. Az anyag bevezető részében néhány fotófelvétel az ott élők életkörülményeit, az őket körülvevő környezetet mutatja be. Az első nagyobb részben az önellátó rizstermesztéshez kapcsolódó képzeteket ismerhetjük meg. A második pillére a kiállításnak a brú vallás talán leglátványosabb rítusai, az őskultuszhoz kapcsolódó halotti emlékünnepségek. Végezetül, a harmadik egység az emberélet egyéni sorscsapásaihoz, a betegségekhez kapcsolódó sámánisztikus szertartások világába kalauzol el bennünket.

A számos fotó és kísérő szövegek segítségével teljes képet kaphatunk a bronzkori törzs kultúrájáról.
A tárlat december 12-ig tekinthető meg a mezőkövesdi Matyó Múzeumban.

- M. Zs. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában