Helyi közélet

2010.10.15. 17:53

Egy kézbe kerül az adó- és a vámhatóság

<p>Eger - Január elsejével egyesülnek az állami bevételeket beszedő hatóságok.</p>

A Nemzeti Adó és Vámhivatal megalakításáról is szó esett azon a vámügyi konferencián, melyet a Magyar Vámügyi Szövetség rendezett Egerben. A rendszeres konzultációk során a vámügynökök, gazdálkodók és a vámhatóság közötti munka gördülékenyebbé tételén, a vámoltatás felgyorsításán dolgoznak, a mostani Vámműhelyben tartott interaktív szakmai eszmecsere során a meghívott szakértők, a konferencia előadói és regionális parancsnokok részvételével az egyszerűsített vámeljárások jövő év végéig esedékes értékeléséről, valamint az engedélyezett gazdálkodói tanúsítványok kiadásának feltételeiről, az E-vámról – célja, hogy az eddigi papíralapú vámeljárásokat közösségi szinten is szabványos elektronikus eljárásokra cserélje – , a be- illetve kilépési vámáru-nyilatkozatokról, környezetvédelmi és adójogi kérdésekről esett szó.

Mint Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta, központi témaként jelent meg az adóhivatal és a pénzügyőrség összevonása. Január elsejével e két, állami bevételeket beszedő hatóság egyesítésével létrejön a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A pénzügyőrség és az adóhivatal országos szinten egyesül, de a tervek szerint az alsóbb szinteken megmarad a jelenlegi struktúra. Bizonyos gazdasági bűncselekmények felderítésében a pénzügyőrség volt az illetékes – a január elsejével felálló új rendszer szerint a bűnügyi ág külön válik, központi irányítás alá kerül. Mint a szóvivő kifejtette: sok részlet még nem tisztázott, és sok feladat van még az új hatóság létrehozása terén.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában