Helyi közélet

2010.10.11. 07:30

Az olvasó kérdezi: Kutyát csak pórázzal szabad sétáltatni?

<p>Miskolc - Más a kutyasétáltatás, és más a futtatás. Mindkettőnek megvannak a szabályai.</p>

Miskolcon  megbüntetik azokat, akik a Népkertben  sétáltatják a kutyájukat, jelezte lapunknak egyik olvasónk. A közterület-felügyeleti osztálynál érdeklődtünk, valóban így van-e. Kovács László Csaba osztályvezetőtől megtudtuk, különbséget kell tennünk kutyasétáltatás és kutyafuttatás között. Az előbbi pórázon történik, utóbbi póráz nélkül, ilyenkor a kutya kedvére szaladgálhat. A Népkertben sétáltatni lehet, de futtatni nem, a játszótérre pedig egyáltalán nem szabad kutyát bevinni. Azonban a sétáltatásnak is megvannak a szabályai. A helyi állattartásról szóló önkormányzati rendelet, mely letölthető Miskolc honlapjáról (www.miskolc.hu), tartalmazza ezeket a szabályokat.

Csak szájkosárral

A legfontosabbak ezek közül, hogy harapós, támadó, kiszámíthatatlan kutyákat, valamint a rendeletben felsorolt fajtákat csak szájkosárral ellátva szabad sétáltatni. Szintén lényeges, hogy a gazda a kutyapiszkot köteles a közterületről feltakarítani. Ha ennek elmulasztásán a közterület-felügyelők rajtakapják az eb tulajdonosát, büntetést szabhatnak ki rá. A rendelet egyébként felsorolja azokat a miskolci területeket is, ahol a kutyák póráz nélkül kedvükre szaladgálhatnak, és a sétáltatással kapcsolatos egyéb tudnivalókat is. Az olvasónk által említett büntetés azért történt, mert a Népkertben póráz nélkül sétáltatta kutyáját a gazda. A bírság egyébként 3 ezertől 20 ezer forintig terjedhet, jelezte az osztályvezető.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában