Helyi közélet

2010.10.09. 09:36

A fő cél az ítélkezés gyorsítása

<p>Miskolc, Szikszó - Pluszpénzt csak a strukturális reformok után kap az igazságszolgáltatás.</p>

Dr. Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke és dr. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára a Szikszói Városi Bíróság épületének avatóünnepsége után beszélgetett a sajtó megjelent munkatársaival. Két fő téma körül összpontosultak a kérdések: egyrészt a bíróságok anyagi helyzete, másodsorban az igazságszolgáltatás „malmai” felgyorsításának lehetősége körül.

Dr. Baka András újságírói kérdésre elmondta: a bíróságok költségvetéséből ez évben körülbelül 2,3 milliárd forint hiányzik, többek között ezért is késlekednek a szikszóihoz hasonló rekonstrukciós beruházások. Sok bíróságon csak a „tűzoltómunkára” jut pénz, ott ahol már az irattárat veszélyeztették a nedves falak, meg kellett találni a módját és a forrásokat a közvetlen veszélyhelyzet elhárításának. Mások mellett a debreceni bíróság épülete van olyan állapotban, hogy már a felújítás sem segít – egész egyszerűen új épületet kell emelni, hogy a bírói munka feltételeit biztosítani lehessen.

Gyakran éri az a vád a bíróságokat, hogy lassan dolgoznak. Munkatársunknak korábban, bírákkal beszélgetve és saját bírósági tapasztalatai alapján az a benyomása támadt, hogy ennek két oka van: nem kellően előkészített, alátámasztott ügyek kerülnek a bíróságok elé – ezért gyakorlatilag a bírák kénytelenek újra lefolytatni a nyomozásokat –, másrészt a nem kellően rugalmas eljárási szabályok nehezítik a munkát. Folyik-e valamiféle kommunikáció az igazságszolgáltatás más szervei és a bírói testület, illetve a bírák és az igazságügyi kormányzat között az ügymenet gyorsítása érdekében? – érdeklődött munkatársunk.

Dr. Baka András kifejtette: a bíróságok leterheltsége nem egyenletes, ezért bizonyos területeken, például Pest megyében vagy Budapesten valóban több ügy halmozódott fel, mint más bíróságokon. Komplex javaslatcsomagot dolgoztak ki az ítélkezések meggyorsítása érdekében, ami valóban tartalmaz módosításokat mind a Büntető eljárási törvény, mind a Polgári perrendtartásra nézve, de más javaslatokat is megfogalmaztak a bírák, amelyek – amellett, hogy kellő garanciákat tartalmaznak – gyorsabb ügykezelést tesznek lehetővé. Az ügyek azért összpontosulnak a főváros környékén, mert a minden országos intézmény központja a fővárosban van – Répássy Róbert szerint már azzal is egyenletesebbé lehetne tenni a bíróságok leterheltségét, ha ezeket a jogvitákat elosztanák a megyék között, és az állampolgár helyett a vele jogvitában álló központi szerv jogtanácsosa utazgatna. Ez azt eredményezné, hogy bizonyos helyeken nőne ugyan az ügyek száma, de összességében az ügyhátralékot könnyebb lenne ledolgozni. Végső soron a bírák „átmozgatásának” lehetőségével is élni lehet, de a bírók is – csakúgy, mint más hazai munkavállalók – nehezen mobilizálhatók az országban tapasztalható gazdasági kiegyensúlyozatlanság miatt.

Dr. Répássy Róbert végül összefoglalta: több pénznek kell jutnia az igazságügyre, de azt meg kell előznie egy strukturális reformnak is, amit viszont csak úgy lehet végrehajtani, hogy a bírói függetlenség ne csorbuljon. A politikus hangsúlyozta: dr. Baka András 2009-es megválasztása előtt bemutatta a parlamentnek a programját, lényegében ezt kell végrehajtani.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában