Helyi közélet

2010.09.25. 17:59

Triatlon-világbajnok az olaszliszkai fogorvosnő

<p>Olaszliszka - Triatlon-világbajnok lett az olaszliszkai fogorvos, dr. Czina Zsuzsanna. Mint mondja, örömsportoló.</p>

A rendelő Olaszliszkán van, a praxishoz tartozik még Tolcsva, Erdőhorváti, Komlóska, Vámosújfalu, odatartoznak a Huták lakói, de sokan látogatják a rendelőt a környező településekről is.

Dr. Czina Zsuzsanna, aki Miskolconlakik, de Abaújszántórólszármazik, elragadtatva beszél a környékről. Nyolcadik éve fogorvos ott. Miskolconkezdte az orvosi pályát, azután egy külföldi gyógyszercégnél dolgozott, ahol orvoslátogatóként kezdett, majd területi vezető, azután a cég kereskedelmi igazgatója lett. Éveken át naponta kétszer tette meg a Miskolc-Budapest utat, és akkor még nem volt autópálya.

Mindez talán mutatja, hogy kemény fából faragták, nem ijed meg a kihívásoktól. Olaszliszkára úgy került, hogy fogorvos öccse ott helyettesítette a megüresedett praxist és ráirányította figyelmét. És Zsuzsa úgy döntött – nem kis részben a család miatt –, hogy ismét vált. (Férje, Csaba is orvos, az egyetemen szerettek egymásba, 21 éves Zsófia lányuk miskolci joghallgató, 19 éves Csaba fiuk debreceni fogorvostan-hallgató.)

Czina Zsuzsa egy sportsérülés következtében lett triatlonista. A térdsérülés porcleválás volt, tánc közben érte a baleset. Az operáció után elhatározta, hogy teljesen felgyógyul, és ehhez választotta a triatlont. Ekkor 40 éves volt. Korábban is sportolt: úszott, aerobikozott, kézilabdázott, de nem versenyszerűen. Most viszont elhatározta, triatlonista lesz. Azt azért hangsúlyozza, hogy örömsportoló, tehát nem hajszolja az eredményeket, nem halmozza a versenyeket, az egészségéért sportol. Ő az Orvosok Triatlon Világszövetsége keretén belül versenyez – kollégáival, korcsoportjában. (Most a 45-50 évesek között.)

Éppen a pár napja megrendezett budapesti Triatlon Világkupára csatlakozott – első ízben – a versenysorozathoz az orvosok világszövetsége, és éppen itt lett világbajnok Zsuzsa. A rangos eseményen több ezer sportoló indult, amelyen az orvosok is olimpiai távon (1,5 km úszás, 40 km kerékpár,10 km futás) indultak. Igazán hatalmas élmény volt, kihívás a 14 fokos Dunában az úszás, élvezetes Buda útjain a kerékpár, és lélekemelő a csodás fővárosunk hídjai mentén a futás – idézi fel. Ott szurkolt neki a családja is, és persze rengetegen az utcán, amikor elfutott előttük nemzeti mezében. Ő pedig – mert fontosnak tartja – minden integetőnek visszaintegetett.

Az edzések? Naponta fél-egy óra, egy héten egy-két szünnappal, hétvégén dupla adag futással, biciklizéssel, sokszor a gyerekeivel. Szeret esőben, hóban futni. Mint mondja, amikor „elszalad futni”, tudja, hogy felfrissülés vár rá. Kezdetben persze nagyon nehéz volt, de kitartott, csinálta, és már régóta csak a jót kapja a sporttól. Például azt, hogy energiát merít belőle a napi 7-8-9 óra munkához. Szeretné, ha mások is belevágnának a sportba. Mindegy milyen ágába, magába a rendszeres testedzésbe. Amivel azután együtt jár az egészséges táplálkozás, az egészséges élet. Ő a világért se hagyná ki – ha mást nem – a futást, mindegy, hogy szabadságon van, vagy szakmai rendezvényre utazott.

Korábban is voltak szép versenyeredményei, aranyérem, bronzérem itthon, orvosbajnokságon. A mostani arany azonban, egy világkupa-futam társrendezvényeként megrendezett orvos világbajnokságról talán a legcsillogóbb.

Kéri: ne maradjon ki a cikkből a 70 éves Joachim Fisher neve. Ő az orvosok triatlon világszövetségének elnöke, aki Pesten is ott volt, és indult. Az alelnök az a dr. Sipos Andrea, aki sokat segített Zsuzsának Kropkó Péterrel együtt az edzésterv, az étrend kialakításában. És még egy név: a miskolci dr. Kocsis Levente fogorvosé, aki most először indult, és bronzérmes lett a 35-39 évesek között.

Szabados Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában