Helyi közélet

2010.09.08. 13:04

Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó Mezőkövesden

<p>Mezőkövesd - Mintegy 150 traktor, veterán jármű vett részt az immár 12. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón Mezőkövesden.</p>

A nagy hagyományokra visszatekintő, a Mezőgazdasági Gépmúzeum, illetve a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány által szervezett rendezvény 10 órától a traktoros, veterán gépjárműves felvonulással kezdődött, ahol az elmúlt esztendőkhöz képest is rekord számú jármű vonult fel a település főutcáján. A program ezt követően protokolláris résszel folytatódott, ahol a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesület által szervezett kulturális műsort követően Csirmaz István, a Közhasznú Alapítvány elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően a köszöntők sorát Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért felelős államtitkára folytatta, aki beszédében kiemelte Hajdu Ráfis János, múzeumalapító tevékenységét. A politikus hozzátette, hogy a jövőben az önkormányzatoknak a civil egyesületekkel, szervezetekkel összefogva kell elősegítenie, támogatnia a települések kulturális életét, az abban résztvevők, szerepet vállalók tevékenységét. Ezt követően Csiger Lajos, Mezőkövesd alpolgármestere méltatta a rendezvényt. A protokolláris részben részt vett és köszöntötte a találkozót dr. Fazekas Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium minisztere, dr. Veres László, B. A. Z. Megyei Múzeumi Igazgatóság múzeumigazgatója. Az ünnepi beszédek után dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese a „Felemelő század” című tematikus pályázat célkitűzéseiről tartott rövid előadást a jelenlévő gépészek és érdeklődők számára. A délelőtti program zárásaként a múzeumalapító, Hajdu Ráfis János, valamint Kádár Zoltán, múzeumigazgató köszönte meg a gépészek részvételét, a nagyszámú érdeklődőknek a jelenlétet, illetve a támogatóknak, szponzoroknak a rendezvény létrejöttében nyújtott segítséget.
A gépésztalálkozó délutáni, szakmai programját Gulyás István  előadása nyitotta meg, aki beszédében a néhány hónappal ezelőtt, a Gazdaházban berendezett „Híven, becsülettel, vitézül” című a magyar rendvédelem történetét ismertető időszaki kiállítást mutatta be.

A szakmai előadások központi témája idén Csonka János élete és munkássága volt. Ezen belül „Csonka János zsenialitása a magyar gépgyártás kezdetekor” címmel Jálics Károly,  a Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Tanszék főiskolai docense tartott prezentációt. A Csonka János munkásságának köszönhetően létrejövő Kismotor és Gépgyárhoz tartozó 3. sz. mezőkövesdi Gyáregység történetét Lázár Mihály, a Lázár 2000 Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a gépszerető érdeklődőkkel.

A szakmai program keretében nyílt meg egy időszaki fotó- és makettkiállítás is, amely a Csonka János Gépgyár Rt., majd az államosítás után Kismotor és Gépgyár történetét mutatja be.
A délután során lehetőségük nyílt a Gépmúzeumba ellátogatóknak, hogy egy veterán buszos kirándulást tegyenek Mezei Péter mezőkövesdi olajütő üzemébe.

A nap során folyamatosan megtekinthetőek voltak a vendégek által hozott és a Gépmúzeum stabil, valamint lokomobil típusú mezőgazdasági erőgépeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában