Helyi közélet

2010.09.15. 14:13

Nézőpont: Kisposta, nagy álmok

<p><em>Ha igaz és megvalósul mindaz, amit a kormány állít, akkor fellégezhetnek a szociológusok, hiszen a jövőben sokkalta jobban számítanak majd a munkájukra, mint eddig.</em>&#160;<b>Szaniszló Bálint jegyzete</b></p>

Kétségtelen, hogy a kormány tagjai – még a gazdaságért felelősek is – azt mondták, hogy regnálásuk alatt nemcsak az érzelmektől mentes fiskális politika és nemcsak a gazdaság szigorúan vett szabályai lesznek uralkodók, hanem ennek is az eddigieknél nagyobb szerepet szánnak, hogy egy-egy döntés milyen közvetlen és közvetett hatással van a lakosságra. Ebben lehet nagy szerepük a szociológusoknak.

Mindez – az én olvasatomban – azt jelenti, hogy egy-egy döntésnek, intézkedésnek ezentúl nemcsak – sőt nem elsősorban – a gazdasági hatását vizsgálják, hanem a társadalomra gyakoroltat. Azaz lehet, hogy valami nem kifizetődő, de az emberek javát szolgálja valami, akkor az előtt szabad az út.

A felvázolt elmélet egyik példái lehetnek a kisposták, amelyeket – például Borsodban is – sok helyen megszüntettek évekkel ezelőtt, gazdaságtalanságra hivatkozva. Az új kormány felállása óta azonban – ha nem is gombamódra – szaporodni kezdtek újra a kisposták és már nem tényező az, hogy ezek gazdaságosak, avagy nem. Az emberek érdekeit szolgálják, és az a lényeg. Igaz, arról sincs nagyon szó, hogy honnan lesz a pénz az üzemeltetésükre. Remélem, nem rémkép, hogy a postai díjak általános emeléséből...

Szaniszló Bálint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában