Helyi közélet

2010.09.01. 08:42

Miskolcé lehet a Búza téri piac

<p>Miskolc - Utolsó ülésükön döntenek a képviselők, megvásárolja-e az önkormányzat a Búza téri piacot.</p>

Megvásárolná a város a Búza téri piacot építtető és működtető Ikeron Zrt. részét, így a miskolci önkormányzat lenne a piac tulajdonosa, tájékoztatta a napokban a piacosok képviselőit Káli Sándor, Miskolc polgármestere. Veres László, az önkormányzat sajtószóvivője meg is erősítette a fenti hírt, mint mondta, a közgyűlés a jövő héten zárt ülésen tárgyalja az előterjesztést.

Lapunk az év júniusában írta, a bérlők attól tartanak, hogy csődbe megy a piac. A híresztelés alapja az volt, hogy a miskolci közgyűlés megtárgyalta az Ikeron Zrt. ajánlatát, miszerint a cég fizetési nehézségei miatt vagy eladná a részét Miskolcnak, vagy ő maga venné meg az önkormányzatét. (Jelenleg az Ikeron a többségi tulajdonos a maga kétharmadával, az önkormányzaté a többi rész.)

Ingatlanokból fedeznék

A miskolci önkormányzat azonban nem akart lemondani a maga hányadáról, arra hivatkozva, hogy ezzel nem lenne biztosított, hogy az Ikeron továbbra is jelenlegi funkciójában működtesse a piacot. Az Ikeron részét pedig – akkor így döntöttek a képviselők – nem áll módjában megvásárolni. Később mégis tárgyalóasztalhoz ültek a felek, ami után Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. elnök- vezérigazgatója úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a többségi tulajdon megszerzése mégis elfogadható út lenne az önkormányzatnak. Erről azonban a közgyűlés hivatott dönteni. Az ezzel kapcsolatos előterjesztés kerül szeptember 9-én (az önkormányzati választások előtti utolsó közgyűlési ülésen) a képviselők elé.

Halmai Gyula lapunknak tegnap elmondta, a polgármester miután aláírta az előterjesztést, döntött úgy, beszél a piac bérlőivel – van, aki több száz milliós bérleti díjat fizet – arról, mit tervez az önkormányzat. A vételárat több miskolci ingatlan értékesítéséből tudnák fedezni. A város ingatlanforgalmazó cége, a MIK Zrt. össze is állított egy csomagot az eladásra szánt ingatlanokból. Kérdeztük, mennyit kér az Ikeron Zrt. a részéért. Halmai Gyula annyit mondott, júniusban a részvényeit feleáron adta volna, most úgy tűnik, még kedvezőbb az ajánlat.

Nyereséges a piac

– A cég csődközelben volt júniusban – jegyeztük meg. – Érdemes-e ilyen körülmények között megvásárolni?

– A piac nyereséget termel, nem ez volt az Ikeron problémája – válaszolta Halmai Gyula. A cégnek komoly banki teher van a vállán, ezért vannak fizetési nehézségei. A város már egyszer adott nekik tagi kölcsönt, ezt szerettek volna még egyszer kérni, ezt azonban elutasította az önkormányzat.

– Arra jutottunk, jobban járunk, ha megvásároljuk az Ikeron részét. A hitelező bankkal is tárgyaltunk, akár kisebb kamatra is hajlandó átalakítani a meglévő hitelszerződést. 8-10 év alatt vissza tudnánk fizetni a hitelt, és utána nyereséggel működhetne tovább a piac. Halmai Gyula jelezte, komoly érdeklődő nem volt, aki beszállt volna az üzletbe, azaz megvásárolta volna a többségi tulajdont. Az üzemeltetést azonban akár meg is pályáztathatná a város, a működtetés mikéntjéről azonban még nem született végleges döntés.

- ÉM-HM -

Az előzmények

A piac esetleges csődje már korábban is felmerült. Lapunk tavaly nyáron is írt már erről, amikor a miskolci önkormányzat 85 millió forint tagi kölcsönnel sietett az anyagi gondokkal küzdő Miskolci Piac Zrt. segítségére. Az Ikeron Zrt. elnök-vezérigazgatója, Wiandt Henrik András akkor lapunknak azzal magyarázta a nehézségeiket, hogy már a tervezés és a beruházás idején megnőttek a költségeik. A hiány részbeni pótlására az Ikeron 250 millió forint tagi hitelt nyújtott a Miskolci Piac Zrt-nek. Lapunk ugyancsak tavaly nyáron arról írt: az Ikeron 100 millió forinttal tartozik az alvállalkozóknak (a piaci beruházás kapcsán).

A miskolci önkormányzat egyébként 2006-ban döntött arról, hogy külső tőke bevonásával, az Ikeronnal együttműködve fejleszti a Búza téri piacot. A döntést másfél éves pályáztatási és tárgyalási folyamat előzte meg. Az önkormányzat és a befektető a megújuló piac üzemeltetésére 20 évre hozott létre közös fejlesztési társaságot.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában