Helyi közélet

2010.09.10. 16:10

Lezárult az állami újjáépítési program támogatási megállapodásainak megkötése Felsőzsolcán

<p>Felsőzsolca - A kormányhatározat alapján a szerződéskötések augusztus 25-én kezdődtek, de már az első napokban látszott, a sok rendezetlen tulajdonviszony, nem egyértelmű biztosítási és hitel helyzetek miatt a várnál lassabban haladt a munka...</p>

Ezért augusztus 10-ig meghosszabbították a kivitelezésre vonatkozó vállalkozói szerződések megkötésének határidejét. A tapasztalat azt mutatta, hogy az előzetes felmérésektől is többen, mintegy 41 károsult élt a kormány által is preferált lakásvásárlási lehetőséggel. A minimális lakhatási feltételek jogosultsága esetén ugyanis vagy a vásárlást vagy az építést választhatták a károsultak.

Az összesítés szerint 125 darab szerződést kötöttek. Ebből 41 lakásvásárlásra, 84 pedig építésre vonatkozott. Huszonkilenc esetben a károsultak írásban úgy nyilatkoztak, hogy maguk kívánják megoldani a lakhatásukat és nem veszik igénybe az állami támogatást. Tizenhat esetben a tényállás és a jogosultság megállapítása még folyamatban van, ezekről hétfői rendkívüli ülésén dönt majd a felsőzsolcai képviselő-testület. (Ezek hátterében olyan gondok állnak, mint például a biztosítási összeget a másik tulajdonos már elköltötte, hagyatéki ügyek, stb.) További 16 esetben pedig a károsultak még gondolkodnak azon, hogy igénybe veszik e az állami támogatást.

A szerződéskötések alkalmával sok furcsa, váratlan, jogilag nehezen értelmezhető esettel találkoztak a városháza munkatársai. Az egyik esetben például három éve lejárt személyi igazolvánnyal jelent meg a károsult, de volt olyan eset is, hogy a 25 éve meghalt édesapa még mindig tulajdonosként szerepelt az ingatlan tulajdoni lapján. Az egyik szerződésnél pedig az jelentett kisebb fennakadást, hogy 17 tulajdonosa volt az elvesztett és újjáépíteni kívánt ingatlannak, s több napos egyeztetést igényelt, hogy minden tulajdonos egy időben ott legyen az aláíráskor.

Eddig 92 építési engedély kérelem érkezett, amiből 86 már jogerőssé vált. Felsőzsolcán eddig 70 vállalkozási szerződést kötöttek. A képviselő-testület legutóbbi döntése értelmében a héten megkezdődött a 13 könnyűszerkezetes ház építése is Felsőzsolcán. A lakásvásárlást választók közül tíz esetben tudjuk, hogy már heteken belül beköltözhetnek új otthonukba. Az önkormányzat által biztosított átmeneti szálláson jelenleg még hét személy tartózkodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában