Helyi közélet

2010.09.21. 13:28

Itt a 21. század könyvtára!

<p>Miskolc - A közeljövőben akár önkiszolgáló módon is kölcsönözhetünk a megyei könyvtárban.</p>

Közel 100 millió forint támogatást nyert el uniós pályázaton a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár és konzorciumi intézményei informatikai rendszerfejlesztésre és virtuális megyei tudástár kialakítására, mondta el hétfőn sajtótájékoztató keretében Venyigéné Makrányi Margit, a megyei könyvtár igazgatója. Az ez év december 31-én befejeződő program megteremti a technikai feltételét a 21. századi könyvtári szolgáltatásnak és a korszerű, könyvtári, informatikai hálózat kialakításának. A pályázat teljes összegéből a megyei könyvtárnak több mint 50 millió forint jutott, melynek nagy részét eszközök beszerzésére fordították: 43 új számítógéppel, monitorral és 3 új szerverrel lett gazdagabb az intézmény, de jutott forrás nyomtató, mobil eszközök, digitalizáló eszközök, RFID-eszközök, digitális kamerák és fényképezőgépek, projektorok megvásárlására, valamint munkaállomások kialakítására. Az elektronikus dokumentumok létrehozásában nagy segítséget nyújt majd a professzionális könyvszkenner.

Akadálymentesítés

A jövőben bizonyára fogyatékos embertársaink is gyakrabban látogatják majd a könyvtárat, hisz az uniós pénzből megtörténik a fizikai akadálymentesítés, a vakok és gyengénlátók számára új számítógépeket és speciális szoftvert szereztek be, a nagyothallókat pedig az úgynevezett indukciós hurok segíti. A vezeték nélküli internetezés is lehetővé válik az intézményben a wifi rendszer kiépítésével. Az országban negyedikként vezeti be a közeljövőben a megyei könyvtár az önkiszolgáló kölcsönzést, és lehetővé válik az is, hogy az integrált könyvtári rendszerhez korlátlan számú felhasználó csatlakozzék.

ÉM-HE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában