Helyi közélet

2010.09.12. 19:05

Halat, vadat, s... bort, pálinkát!

<p>Többek között szarvasból, vaddisznóból, muflonból, pisztrángból, pontyból, harcsából készült ételek csábították a vendégsereget.</p>

Egy hamisítatlan szüreti mulatságba csöppentünk szombaton délután a nyáreleje óta tartó Diósgyőri Várfesztivál záró eseményén, az immár VI. Bükki Vadas-Boros Napokon a várárokban. A helyszínen darálták a szőlőt, majd a présbe került és folyt a vitaminokban gazdag, ízletes must a poharakba. A szüreti népszokásokat, dalokat az Art Kommandó Interaktív Színpad és Barsi Csaba és az Agyagbanda segítségével ismerhettük meg. A környező sátrakban pedig finomabbnál-finomabb, többek között szarvasból, vaddisznóból, muflonból, pisztrángból, pontyból, harcsából készült ételek csábították a délelőtti eső után egyre nagyobb számban érkező vendégsereget.

A rossz idő ellenére csak minimális csúszás volt a programokban – mondja Sikter Péter főrendező.  A zárórendezvény a változatos kulturális programok mellett egy erős gasztronómiai háttérrel igyekezett kirukkolni – ismertette a koncepciót. Délelőtt vadas ételek és házi rétesek vetélkedője szerepelt a programban. Szombaton pedig a sváb hagyományőrző találkozó, kirakodóvásár, a gasztronómiai utca , a bor- és pálinkaudvar kísérőrendezvénye mellett folyamatos volt a műsor a nagyszínpadon. Korda György és Balázs Klári a kedvelt Mamma Mariával, Bordás Zoltán  és cigányzenekara, a Magna Cum Laude a Pálinka dallal adott élő koncertet. Népszerű volt a Bohemian Betyars és Számadó zenekar koncertje.

A települések neveivel jelzett sátorokban helyi kézművestermékek sorakoztak. Demján Györgynével két érdeklődő kiszolgálása között tudtunk pár szót váltani. Elmondta: a szendrői Gamesz-ban a Kékfestőház keretein belül ő készíti az asztalán látható ajándéktárgyakat. Az esős idő miatt nehezen indult, de délutánra reméli belendül a forgalom – osztja meg elképzelését.  A program során hirdették ki a Miskolc Város Bora 2010 borverseny eredményét. A fehér bor kategóriában a mádi Takács Pincészet sárgamuskotálya, vörös bor kategóriában a bogácsi Csáter Apó Pincéje Cabernet Franc-ja, a borkülönlegesség kategóriában pedig a mádi Monyók Pince 3 puttonyos aszúja nyert.

A nagyszabású versengésben a felajánlásoknak köszönhetően számos különdíj is gazdára talált. Az esti műsorban Charlie lépett fel, majd a programban (lapzártánk utáni kezdéssel)  fesztiválzáró görögtűz és a pénteken elmaradt P. Mobil-koncert szerepelt, melyen visszatérve az eredeti hangzásvilághoz a legendás Honfoglalás szvit is helyet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában