Helyi közélet

2010.09.13. 10:12

Hal- és Vadétel főző verseny és Pogácsa Fesztivál Taktaharkányban

<p>Taktaharkány - Egy délutánra középkori forgataggá alakult Taktaharkányban az Alkotó-ház udvara, olyan volt mint egy piac-tér, a tüzek füstje az üstök alól magasra szállt.</p>

„Ti az kondérnak és rostélyoknak és az Kemencéknek varázslói” hangzott a megszólítás szeptember 4.-én reggel a taktaharkányi Alkotóház udvarán az Arany Turul Hagyományőrzők elnökének Demján Zsolt „Horka” köszöntőjéből. Az összesereglett résztvevők többsége a szintén hagyományőrző körök tagjai, de jelentek meg szép számban baráti körök, munkahelyi közösségek is, akik csupán erre az alkalomra álltak össze, hogy megmérettessék az étkek készítésében jártas tudományukat. Voltak itt Kunszentmártonról, Nagyváradról, Szentesről, Szerencsről és Taktaharkányból. A rendezvény ötletgazdája az Arany Turul elnöke Demján Zsolt, igyekezett megmozgatni a mindenkit, színes programokat szerveztek, már csak ezekért is érdemes volt részt venni, na meg a kitűnő étkek és pompás italok fogyasztása valóságos középkori lakoma hangulatát teremtette a Holló udvarház portáján (taktaharkányi Alkotó-ház).

Egy délutánra középkori forgataggá alakult Taktaharkányban az Alkotó-ház udvara, olyan volt mint egy piac-tér, a tüzek füstje az üstök alól magasra szállt, színes középkori kosztümös, ruhás emberek forgataga töltötte be az udvart, kardok csengése adta a zenei aláfestést. Hol halkabban, hol hangosabban hallatszott a lant vagy a tárogató szó, aki nem volt itt sajnálhatja. Felléptek a helyi általános iskola néptáncosai Karajz Balázs vezetésével. Valóságos haditorna zajlott le a Szent Márton Lovagok, a Nagyváradi Ezüst Sólyom Haditorna Egylet, a Zenthus János Középkori Hagyományőrzők és az Arany Turul harcosai között. A középkori bajvívás mívelői, felkészültségükről tettek tanúbizonyságot a rendezvény nézőinek. A programok vége felé a gyengébb nem kápráztatta el a harc tüzétől felizott férfi szemeket, a Szentesi Izisz Hastáncosok mutatták be műsorukat.

Közben elkészültek az ételek, a zsűri elkezdte a bírálatot és rövidesen megtartották az eredményhirdetést. A Pogácsa Fesztivál eredményei: l. Takta Reneszánsz Baráti Kör ll. Arany Turul THK. lll. NOE. Taktaharkányi Alapszervezete

A Hal- és Vadétel Főző Verseny eredményei: l. Takta Reneszánsz Baráti Kör ll. Szent Márton Lovagok lll. Aranykopjások

A program támogatóinak köszönettel tartoznak a rendezők, Koncz Ferenc, Magyar Tibor, NOE Taktaharkány, Szemán Ákos, Szász Elek, Szász Elekné, Szt Márton Lovagok, Szentesi Izisz Hastáncosok, Táborosi Péter, Taktaharkányi Önkormányzat, Varga László és végül Ullik Béla.

Az l. Hal és Vadétel Főző Verseny és Pogácsa Fesztivál sikeresen lezajlott, dicséret az ötletér, reméljük hagyományt teremtenek vele és jövőre még nagyobb számban jelennek meg résztvevők, akár a Kárpát- medence más tájairól is érkeznek a magyarok lakta területekről.

Ullik Béla
Takta Reneszánsz Baráti Kör

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában