Helyi közélet

2010.09.16. 17:42

"Ha kellett, háromszor is elmentünk"

<p>Miskolc - Az élet bebizonyította, nagy szükség van Miskolc iskoláiban a roma mentorokra.</p>

Mentorprogram segíti Miskolcon a roma tanulók felzárkózását, iskolai beilleszkedését és eredményes tanulását.

– Három évvel ezelőtt a Bulgárföld területi önkormányzati képviselője keresett meg, hogy valamit tenni kellene, mert a helyi iskolában kaotikus állapotok uralkodnak – emlékszik a kezdetekre Lakatos Ernő, a Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője. A roma diákok közül év végén 70-en, 80-an megbuktak, a szülők nem jártak el a szülői értekezletekre, és nem követték figyelemmel gyermekeik iskolai teljesítményét. A roma diákok magatartásával is baj volt, úgyhogy akkor elhatároztam, hogy családtagjaimmal együtt (összesen 5-en) ha kell, társadalmi munkában elkezdjük a mentorálást, korrepetálást.

Megnyugtattuk

A nehezen tanuló gyerekekkel 4-5 fős kiscsoportokban foglalkoztunk, szülői értekezlet előtt minden szülőt értesítettünk. Volt olyan család, ahová háromszor is el kellett menni vagy telefonálni, hogy végül eljöjjenek. Ha valamelyik tanuló viselkedésével volt baj, elbeszélgettünk vele, megnyugtattuk, így rendeződtek a konfliktusok. Munkánk eredménye hamar láthatóvá vált, a következő év végén már csak 10-12 roma tanuló bukott meg, és a szülői értekezleten majdnem minden szülő ott volt. Délutánonként sporttal, főleg a focival fogtuk meg a gyerekeket. Mivel az önkormányzat látta, hogy hasznos a tevékenységünk, anyagi támogatást is kaptunk, majd további iskolák jelezték, hogy szeretnék, ha ott is működni a mentorprogram. Így ma már négy miskolci általános iskolában segítik a roma gyerekeket roma mentorok – tudjuk meg Lakatos Ernőtől.

Támogatják

Dr. Kormos Vilmos, az önkormányzat főosztályvezetője mindehhez hozzáteszi: Tavaly 20 millió forinttal, az idén 17 millió forinttal támogatja az önkormányzat a mentorprogramot, de megjegyezte: akik vállalják a mentorálást, nem kis áldozat árán teszik. Egy közművelődési pályázat segítségével egyébként nemrég 20 roma asszony mentorképzése fejeződött be, közülük most 6-an dolgoznak, és elsősorban védőnők mellett családsegítő feladatot látnak el. A mentorprogram a középiskolai programmal teljes. Mint arról korábban írtunk, azok a 16. életévüket betöltött diákok, akik nem tudták elvégezni az általános iskolát, egy kompetencia tanfolyam után bizonyos szakmák elsajátításába foghatnak a Debreczeni Márton Szakképző Iskolában. 

Ki kell terjeszteni

A mentorprogram az élet szinte minden területén megmutatkozik majd, hangsúlyozta Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselője, hiszen azok a konfliktusok, melyek korábban valamely félreértésből adódtak, azok lassan megszűnnek. Hozzátette: Miskolcon szükség lesz a mentorprogram kiterjesztésére, hiszen egyre világosabbá válik az a folyamat, hogy a nem roma szülők alapítványi vagy egyházi iskolába viszik gyermekeiket, az önkormányzati intézményekben pedig jórészt hátrányos helyzetű roma tanulók maradnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában