Helyi közélet

2010.09.29. 17:28

Csaknem félmilliárdos beruházás Varbón

<p>Varbó - Csaknem félmilliárdos beruházás Varbón.</p>

Minden eddiginél jelentősebb árvízvédelmi munkálatok kezdődnek a közeljövőben a Nyögő-patakon, a Pitypalatty-völgy települései és a varbói víztározó térségében. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVÍZIG) 450 millió forintos beruházást hajt végre, melynek során eltávolítják a mederben lerakódott iszapot, hordalékot, szemetet, az elszaporodott növényzetet a fenntartást nem akadályozó növényekre cserélik.

A meglévő belterületi burkolatokat, eséscsökkentő műtárgyakat helyreállítják, a gépi fenntartás lehetőségének megteremtése érdekében pedig úgynevezett fenntartó sávokat hoznak létre. Emellett a varbói tározó rehabilitációja is megtörténik, a tározó töltését, az üzemi és árapasztó műtárgyakat helyreállítják, a feliszapolódást csökkentik.

A patak és a tározó vízminőségének javítása, megőrzése érdekében szükséges beavatkozásokat elvégzik – például az illegális szennyvízbevezetéseket feltárják és megszüntetik – és kiépítik, helyreállítják a települések belterületi csapadékvíz bevezetési lehetőségeit. A munkálatokkal azt kívánják elérni, hogy Varbó és a Nyögő-patak menti, Pitypalatty-völgyi települések mentesüljenek az árvíztől.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában