Helyi közélet

2010.09.24. 09:00

Aláírni, vagy sem: hangfelvétel titokban

<p>Miskolc - Kirúgással fenyegette meg a miskolci önkormányzat egy szocialista képviselője az egyik iskola igazgatóját – írja a hirado-hu.</p>

Kirúgással fenyegette meg a miskolci önkormányzat egy szocialista képviselője az egyik iskola igazgatóját, aki nem akart megbízási szerződést kötni egy céggel. A fenyegetésről titokban hangfelvétel készült. Négy miskolci iskola tavaly félmilliárd forintot nyert egy uniós pályázaton, ennek a pénznek a felhasználásáról beszélnek a felvételen.

Utasítás és retorzió?

A Magyar Televízió Híradó című műsorában leforgatott felvételen a következő hangzott el: „Nekem két lehetőségem marad: az egyik az, hogy utasításra aláírod a szerződést, onnantól kezdve folyik rendes mederben a dolog. A másik lehetőség, hogy én polgármester úrnak elmondom, hogy mi a probléma, kezdeményezhetem nála, hogy mint szakmai vezetőt mentsenek fel a munkavégzés alól, illetve onnantól elindulhat egy ilyen cirkusz.” Az érintett önkormányzati képviselő az MSZP-s Horváth Ottóné, míg a megfenyegetett iskolai vezető Kocsis István, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója, aki a következőket nyilatkozta: „Folyamatosan nyomás alatt tartottak, hogy az MSZP által favorizált cégekkel írjam alá a szerződést. Kilátásba helyezték, hogyha ezt nem teszem, akkor felmentenek a munkavégzés alól.” Horváth Ottóné a következőképpen kommentálta az elhangzottakat: „A közbeszerzési törvény az előírja, hogy amikor a közbeszerzést egy cég elnyerte, megvannak azok a szabályok, ami alapján alá kell írni.”

Havi egymillióért

Egy nyiltakozó pedagósus szerint arra is kötelezték őket, hogy például tanácsadói szerződést kössenek egy kft.-vel, havi egymillió forintért. „Ezért a pályaorientációs és pályaválasztási stratégiáért 1,6 millió forintot számlázott le az adott kft., amit mi azért nem tudunk használni, mert ez általános iskolára épült, mi pedig középiskolásokat oktatunk” – mondta a Híradónak Tóth Andrea pedagógus.

A tanulmányokról kiderült, hogy azokat az internetről ollózták össze. „Fogalmazásában zavaros, tehát hozzáadott értéket nem tartalmaz, ebből dolgozni nem lehet, tele van ismétlődésekkel” – közölte Nowoczkiné Tóth Katalin független szakértő.

A használhatatlan tanulmányok miatt az egyik iskola igazgatója hűtlen kezelés miatt feljelentést tett. Az ügyet a Hajdu-Bihar Megyei Főügyészség vizsgálja.

Megkerestük Horváth Ottóné önkormányzati képviselőt és Kocsis István iskolaigazgatót is. Mindketten azt mondták, hogy ma kívánnak nyilatkozni az ügyről.

ÉM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában