Helyi közélet

2010.09.22. 10:32

Alig van hír a "vis majorról"

<p>Miskolc, Felsőzsolca, Edelény, Szikszó - Kiderült, az önkormányzati vagyonban keletkezett kár utáni helyreállítás nem megy könnyen.</p>

A nyári árvíz során összedőlt, sérült magánházak renoválása, újjáépítése már javában folyik (igyekezni is kell, hiszen szorít a határidő), a köztulajdonban lévő intézmények, valamint a közutak, hidak helyreállítása kapcsán viszont a legtöbb helyen még nem látni „mozgást.” Mikor kezdik? Milyen pénzből?

Az önkormányzati vagyonban keletkezett kár három csoportra osztható: az elsőbe tartoznak az önkormányzati fenntartású utak, a másodikba az államiak, a harmadikba pedig a közintézmények, magyarázta Németh Csaba, a felsőzsolcai önkományzat szóvivője. Mint mondta, a kár náluk összesítve1,2 milliárd forint. Az önkormányzati utak helyreállítására a vis major alaphoz nyújtottak be pályázatot, de még nincs hír arról, hogy döntöttek-e ügyükben.

Felajánlások, biztosítás

A közintézményeikről Németh Csaba elmondta, biztosítással rendelkeztek, így 196 millió forint már megérkezett az újjáépítésre. Így tudnak hozzákezdeni hamarosan például a rendezvények háza felújításához. Mivel az augusztus 20-ai fővárosi tűzijátékon megtakarított az állam 150 millió forintot (és ezt a borsodi települések közintézményeinek felújítására szánták), az összegből jutott Felsőzsolcának is: két intézményt tudtak felújítani.

– Cégek felajánlásáiból is helyre tudtunk hozni több középületet, például a Platthy Ida óvodát, a rendőrörsöt – mondta a szóvivő. Még hozzáfűzte, folyamatosan haladnak, de marad még munka jövőre is.

Molnár Oszkár, Edelény polgármestere megjegyezte, bár beadták az önkormányzati tulajdonokkal kapcsolatos kárigényükre a vis major pályázatokat, azóta sem hallottak felőle semmit. 600 millió forintnyi a település kára.

Nincs válasz

– Tönkrement az óvoda, a könyvtár, a művelődési ház kazánja – mondta. – Nyakunkon a fűtési idény, az óvodában már most igényelnék a fűtést, nem tudjuk megoldani. Az önkormányzati utak felújítására benyújtott pályázatainkról sem tudunk semmit.

Hasonlókat mond Füzesséry József, Szikszó polgármestere is.

– Még a tűzijáték során megtakarított, beígért összeget sem kaptuk meg, holott a kormányszóvivő itt, Szikszón jelentette be a 3 millió forintot. Az iskola felújítására szántuk volna – hangsúlyozta. Megjegyezte, eddig 30 milliót kaptak előlegként a védekezési költségeikre, útjaikban és középületeikben azonban 200 milliós a kár.


Javítják az utakat, de pénz kellene...

eszak | 2010.09.22 11:36
Felsőzsolca, Miskolc - Az elmúlt napokban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. már elkezdte azon kisebb-nagyobb helyreállítási és javítási munkálatokat, amelyeket a rendelkezésükre álló gépparkkal is el tudnak végezni, tudtuk meg a megrongálódott állami tuladonú közutak javítása kapcsán.

Adtak is, meg nem is

eszak | 2010.09.22 11:00
Alsóvadász - A Belügyminisztériumban érdeklődtünk, mikor bírálják el a pályázatokat, ígérték, kérdéseinkre szerdán adnak választ.

Lassan megy az építés

eszak | 2010.09.22 10:20
Miskolc, Budapest, Felsőzsolca - Az árvíz során jelentős kár keletkezett köz- és önkormányzati utakban, közintézményekben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában