Helyi közélet

2010.08.05. 19:32

Turisztikai fejlesztések

<p>Miskolc - Miskolc olyan természeti erőforrással rendelkezik amely helyhez kötött, az ország bármely területén nem található meg: a geotermikus energiával. Kis mélységben, nem több mint 200 méter mélyen testhőmérsékletű meleg víz található.</p>

Nagyobb mélységben, mintegy 900 méteren körülbelül 70 Celsius fokos forró víz van. Ezek a természeti kincsek állami tulajdont képeznek, a hasznosítására az állam adhat engedélyt. A városnak erre alapozottan szükséges fejlesztési forrásokat szerezni akár állami, akár uniós alapokból.

Fontos a város (és nem csak a belváros) tereinek alkalmassá tétele idegenforgalmi és közösségszervezési célokra, a kulturális rendezvények és fesztiválok megtartása mellett. Miskolc turisztikai stratégiájának középpontjában Miskolc-Tapolcának kell állnia. Ennek oka az, hogy a másik lehetséges helyszín – Lillafüred– fejlesztési lehetőségei korlátozottak, a szálláshelyek száma, valamint az infrastruktúra fejlesztésének lehetősége alacsony. Miskolc-Tapolcán mihamarabb újra kell indítani a strandot, mert a jelenleg Miskolcra érkező turisták is hiányolják, valamint a miskolci lakosság számára is ezzel lehetne megteremteni az elérhető kikapcsolódás lehetőségét. A városon belül azonban meg lehet és meg is kell oldani mindkét helyszín látogathatóságát oly módon, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű szolgáltatás álljon az idelátogatók rendelkezésére. Nem elégséges azonban a városi szintű összefogás, szervezés. Miskolc turisztikájának jövője egy regionális összefogás létrejöttétől függ. Ha megfigyeljük a turisták által kedvelt nyaralóhelyek stratégiáját, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy nem egy városra és környezetére koncentrálnak az utazási cégek, hanem minimum a regionális látványosságok bemutatását célozzák meg. Így tehát szükséges összefognunk Egerrel, Tokajjal, Sárospatakkal és Kassával is, hogy tartalmas kikapcsolódást és életre szóló élményt nyújthassunk a Miskolcra látogató turistáknak.

Mindemellett égetően nagy szükség van infrastrukturális fejlesztésekre, mint például a buszparkolók kiépítése. Nevetséges, hogy úgy várjuk a turistacsoportokat, hogy meg sem tudnak hol állni az őket szállító járművek.

A tapolcai strand ingatlanának jogi és fizikális értelemben vett rendezetlensége tíz éve tart. Ezen túlmenően a közterület gondozatlan a, közutak állapota nem kielégítő, a térburkolat rossz, sok helyen hiányos, balesetveszélyes, a lefolyócsatornák, árkok eldugultak. Az utcabútorzat állaga rossz, a fák gondozása nem megoldott, a hiányzó utcatáblák pótlása elmaradt, alapvető turisztikai eligazító táblák hiánya nehezíti a tájékozódást..

Elérendő célunk, hogy a helyi cégek, vállalkozók pályáztatással történő bevonásával, valamint az érintet lakossági mozgósításával felszámoljuk a településrészen adódó és megoldandó feladatokat. Miután Miskolcon szinte teljes egészében hiányzik annak a lehetősége, hogy a családok kulturált körülmények között együtt tölthessék szabadidejüket, egyesületünk célul tűzi ki, hogy a strand fejlesztése mellett Tapolcán és a Hejő patak mentén egy ökoturisztikai családi parkot alakítson ki város, helyi vállalkozók bevonásával.

A védett területek közelsége indokolja a Keleti Kapu ökológiai modellházként is működtethető látogató, bemutató központtá fejlesztését Diósgyőrben. A nemzeti park felé irányuló turizmus megfelelő fejlesztése érdekében, az érintett területen tevékenykedő civil szervezetek és szolgáltatók bevonásával, fenntarthatóan üzemeltethető ökoturisztikai központ működhet a jelenlegi lehangoló állapotok helyett.

A jelentősebb fentiekben ismertetett elképzelések részét kell képezzék az újonnan készülő turizmusfejlesztési koncepciónak.

Összegezve:

  • A geotermikus energiát fel fogjuk használni a fürdők kiépítésekor.

  • Regionális összefogást kezdeményezünk a hatékonyabb idegenforgalmi attrakciók megalapozására.

  • Tapolcán újraindítjuk a strandot és ökoturisztikai családi parkot hozunk létre a Hejő patak mentén.

  • Civil szervezetek bevonásával ökoturisztikai központot hozunk létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában