Helyi közélet

2010.08.18. 13:21

Szakértői telefon: Közszemlén a választói névjegyzékek

<p>Miskolc - "A választópolgár úgy jár el felelősségteljesen, ha a teljes, adatokkal kitöltött lapot adja át aláírva"</p>

Hétfőn elkezdődődött az ajánlószelvények kézbesítése az őszi önkormányzati választásokhoz. Az értesítést csütörtökig minden választásra jogosultnak meg kell kapni – tájékoztatott dr. Kovács János, a területi választási iroda vezetője. Szerdán helyezik ki közszemlére minden választókörzetben az érvényes névjegyzékeket, melyek munkaidőben megtekinthetőek. A főjegyző ma olvasóink kérdéseire válaszolt.

Mi a teendő, ha valaki nem kapja meg a választási értesítőt?

dr. Kovács János: - Ha csütörtökig nem érkezik meg a választási értesítő célszerű felkeresni a kifüggesztett névjegyzéket, mely napközben megtekinthető. Ha az illető szerepel a névjegyzékben érdemes jövő hét hétfőig várni a kézbesítésre, ha akkor sem jönne panasszal élhet az illetékes jegyzőnél, kérve pótlólagos felvételét a jegyzékbe.

Csökkent az ajánlószelvények gyűjtésére rendelkezésre álló idő, mikor lehet elkezdeni és meddig tart a „gyűjtési időszak”? Hogyan különböztethetőek meg az egyes szelvények?

dr. Kovács János: - Az új szabályozás szerint augusztus 17-től szeptember 3-ig kell a jelöltállításhoz szükséges szelvényeket összegyűjteni. A megyében élők ezen jelölhetik meg kit ajánlanak egyéni körzetükben, a megyei listán és kit szeretnének polgármesternek. Kivételt képez Miskolc: itt egyéni és polgármesteri jelölésre van lehetőség. A fehér ajánlószelvény a polgármesteri, a sárga csíkkal ellátott az egyéni képviselői és a piros csíkkal jelölt a megyei ajánláshoz hasznáható.

Miért kellett megváltoztatni a miskolci választókörzeteket?

dr. Kovács János: - A választási törvény alapján 28-ról 20-ra csökkent a választókerületek száma a megyeszékhelyen. A városi jegyző javaslatával szemben a területi felosztást illetően kifogás érkezett. Az aránytalanságok csökkentése érdekében meg kellett változtatni a javaslat szerinti választókörzeteket.

Kik gyűjthetnek ajánlószelvényt, hogyan igazolják magukat és milyen adatokat kell feltüntetni a kopogtatócédulán?

dr. Kovács János: - Az ajánlószervezetek aktivistái közül bárki gyűjthet kopogtató cédulát. Igazolnia kell magát, de egyéb listát, adatfelvételt nem készíthet. Nincs kötelezettség az átadásra, ha megteszi a választópolgár úgy jár el felelősségteljesen, ha a teljes adatokkal kitöltött lapot adja át aláírva, melyen szerepel a jelölt neve, a jelölő szervezet, saját név, pontos cím és személyi szám. Ez utóbbi legegyszerűbben az értesítőről olvasható le.

Időnként látni fénymásolt, laminált személyi igazolványt, lakcímkártyát főként idősebbeknél. Ezek használhatóak majd a választásnál?

dr. Kovács János: - A választás során csak eredeti, a személy azonosítására alkalmas okmányok használhatóak. Ez lehet vagylagosan régi típusú személyigazolvány, új tipusú személyi és lakcímkártya, útlevél és lakcímkártya, jogosítvány és lakcímkártya.

 - ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában