Helyi közélet

2010.08.18. 12:55

Sikeres volt a Fénykommandó - Életmentő lámpák Tiszaújvárosban

<p>Tiszaújváros - Rendhagyó akció keretében kerékpárra szerelhető világítóeszközöket kaptak még a nyár elején azok a tiszaújvárosi biciklisek, akik híján voltak e fontos, közvetve akár éltet is mentő lámpáknak.</p>

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság a helyi önkormányzat közreműködésével közlekedésbiztonsági akciót szervezett a „biciklis” városban. A rendőrségi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sokan szabálytalanul kerékpároznak. Legtöbbször a kivilágítatlanul kerekezők okoznak gondot. A sötétben közlekedő kerékpárosok ilyenkor önmagukra és másokra is veszélyessé válnak.

Fényerő

A többször megismételt „fénykommadó” szükségszerűségét az is megalapozta, hogy a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság 2007-ben „Ez nem elég” címmel már tartott olyan akciót, aminek eredményeként mintegy 60 százalékkal nőtt a kivilágított biciklisták száma. Az akkor elért eredmények azonban folyamatosan leromlottak. Éppen ezért hívta újra életre a közlekedés biztonságát szolgáló akciót a rendőrség és az önkormányzat. Ennek keretében a kivilágítatlanul közlekedő kerékpárosok a rendőrök figyelemfelhívó jó tanácsaik mellett világítóeszközöket kaptak ajándékba.

Mindenképp jó eredménynek számít, hogy a nyár közepén megismételt akció során a járőrök elvétve találkoztak olyan kerékpárossal, akinek biciklijén ne lett volna lámpa, vagy más fényforrás. Mondhatni a fénykommandó elérte célját, s így már világosabb, hogy mindenkit haza várnak!

Természetesen a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy az akciót követően a megfelelő közlekedésbiztonság érdekében a szabálytalanul közlekedők továbbra is folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak!

Információs háttér:

A gyalogosok és kerékpárosok – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői – aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden alkalommal személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetellel végződnek. A KRESZ értelmében a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Amennyiben a kerékpárt toló személy (gyalogos) lakott területen kívüli úttesten, annak leállósávján, útpadkáján tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

A 6/1990 (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116. § (1) bekezdésében foglaltak ellenőrzése és annak betartatása a rendőrség feladata. A fenti rendeletben felsorolt kötelező tartozékokat – attól függetlenül, hogy milyen időjárási körülmények között, mely napszakban, illetve milyen útszakaszon közlekedik a kerékpáros – a járműre fel kell szerelni.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában