Helyi közélet

2010.08.09. 16:53

"Profitálhat a falu a színházból"

<p>Szomolya - Ároktőn már tart, Szomolyán egy hét múlva kezdődik a projekt: interaktív színházi előadásokat rendeznek.</p>

Augusztus 16-ától két héten át interaktív színházi előadásokat szervez a településen a Káva Kulturális Műhely, és a Krétakör, olyanfajta színházi előadásokat terveznek, amelyet nemcsak néznek a helybéliek, hanem annak aktív résztvevői is. A módszer világszerte elismert: a színház „varázsát” felhasználva próbálják kezelni az adott közösség konfliktusait. Ároktőn már egy hete tart a program (félidejénél van), információink szerint sikeres. Ezt Guczi István, szomolyai polgármester is megerősítette, hiszen beszélt ároktői kollégáival. (A projektről egyébként nemrégiben beszámolt lapunk, Takács Gábort, a Káva Kulturális Műhely vezetőjét kérdeztük.)

„Féltem a munkát”

– Bevallom, azért tartok tőle, mert féltem az elmúlt 6-8 év munkáját. Sikerült kezelni a falun belüli konfliktusokat (korábban sokat írt lapunk arról, hogy a szomolyai barlanglakásokból a faluba költöztették állami segítséggel a romákat – a szerk.), legalábbis lecsendesedtek.

Guczi István pénteken hosszan beszélgetett a projekt szervezőivel, és most úgy érzi, talán mégsem kell tartani tőle. Megbeszélték, nem a konfliktuskeltés lesz az előadások célja, hanem az, hogy bemutassák, hogyan használhatók a színház eszközei a tanulásra, konfliktuskezelésre. Az előadások megszervezésében, rendezésében, lebonyolításában a falu apraja-nagyja részt vehet, és már várják is a vendégeket.

– Most úgy tűnik, kellemes, hasznos időtöltés lesz ez a két hét, hasznára válhat az iskola 90 gyerekének, és én magam is megnézem majd az előadásokat – mondta. Megjegyezte: már tovább is gondolta a dolgot, a vendégek jó hírét vihetik a falunak, megmutathatják a település nevezetességeit is. Vagyis csak profitálhatnak belőle.

- ÉM-HM -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában