Helyi közélet

2010.08.13. 19:07

Misek Kft.: több ügyben nyomoznak

<p>Miskolc - A Fidesz frakcióvezetője nehezményezi, hogy a polgármester nem szólalt meg az ügyben.</p>

Két ügyben is nyomoz a rendőrség a miskolci kórház ügyeiben, jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján dr. Szinay Attila, a Fidesz miskolci frakcióvezetője. Annak az ügynek a fejleményeiről van szó, amelyről hétfőn tájékoztatta a sajtót, amellyel több napja foglalkozik portálunk. (Az előzmények keretes írásunkban olvashatók.) Kifejtette, bár hétfőn Káli Sándor polgármestert szólították meg az ügyben, adjon magyarázatot, miként fordulhatott az elő, hogy egy másik miskolci MSZP-s politikus felszámolás iránti kérelmet nyújtott be a városi kórházakat üzemeltető gazdasági társaság, a Misek Kft-vel szemben. A kérelem bíróságra való beérkezését dokumentumok igazolják. A polgármester – jelentette ki Szinay Attila – a kérdésre azóta sem válaszol, a városvezetés pedig kitérő válaszokat ad.

Az említett büntetőeljárások kapcsán elmondta, két ügyben vizsgálódik a rendőrség, mindkét estben hűtlen kezelés és vagyon elleni bűncselekmények a gyanú. Az első ügy az X-Centrum Kft-vel és a Mark-Strat Kft-vel kötött megbízási szerződések ügye, a másik a szülészeti osztály felújításával kapcsolatos.

Pályáztatás nélkül

Kifejtette, tanúként hallgattak ki több embert a kórház dolgozói közül. Az előbbi eset kapcsán dr. Szinay Attila még elmondta, arról a szerződésről van szó, amely során 9 és fél millió forintot fizetett ki a kórház annak Szervezeti és Működési Szabályzatáért (SZMSZ), holott 80 százalékban megegyezik a korábbival. Szinay Attila szerint az nem érv a város vezetése részéről, hogy a szerződést az előző igazgató kötötte. Tasnádi Zoltánt ugyanis az MSZP többségű közgyűlés választotta meg pályáztatás nélkül.

A sajtótájékoztatón a hallgatóság részeként vett részt dr. Mokrai Mihály, az egészségügyért felelős alpolgármester (egyben az MSZP miskolci alelnöke) is. Szinay Attila szavaira reagálva elmondta, a feljelentések nem ma születtek, nem érti, miért most hozta nyilvánosságra őket Szinay Attila. Tasnádi Zoltánnal kapcsolatban pedig megjegyezte, először valóban bizalmat szavazott neki a közgyűlés, később pedig ő maga, az alpolgármester bontott vele szerződést. Azóta vizsgálják az általa kötött 400 szerződést, több ügyben ők is feljelentést tettek, hogy pontosan mely ügyekben, erre nem tudott pénteken választ adni. A Szinay Attila által említett két ügyről elmondta, mindkettőt névtelen feljelentés után indították.

Elrendelték a nyomozást

Dobi Tamás, a megyei rendőrfőkapitányság kommunikációs irodájának vezetőhelyettese elmondta, az X-Centrumos ügyben a városi rendőrség gazdaságvédelmi osztálya folytat vizsgálatot, a városi ügyészség rendelte el június 2-án. Még folyamatban van, így részleteket nem közölhet.

A szülészettel kapcsolatos ügyről dr. Borsody György főügyészhelyettes tájékoztatta portálunkat. Még júniusban érkezett a feljelentés. Mivel országgyűlési képviselő is érintett benne, ezért más eljáró ügyészséget kell kijelölni, így az ügyet a legfőbb ügyészséghez továbbították, ennyit tudott róla a főügyészhelyettes. A legfőbb ügyészségről – lapunk meg nem erősített információi szerint – a központi nyomozó főügyészséghez került.

ÉM-HM


Az ügy előzménye

Hétfőn sajtótájékoztató keretében adták hírül a miskolci ellenzéki Fidesz és KDNP frakciók, hogy a Misek Kft. ellen felszámolási eljárási kérelmet nyújtott be az X Centrum Kft.: 782 420 forint késedelmi kamat meg nem fizetése miatt, és ezzel akár el is lehetetlenítheti a miskolci kórházak működését. Mindezt dokumentummal, a felszámolási kérelem másolatával is bizonyitották. (A cég vezetője Bernáth Attila, aki az MSZP miskolci választmányának elnöke is).

 

 

 

 

Kérdéseink Bernáth Attilához

Ragaszkodik-e cége továbbra is a követeléséhez? Mi a véleménye a rendőrségi nyomozásról? Ön az MSZP miskolci választmányi elnöke felszámolást indított saját városa kórháza ellen. Erről mi a véleménye? Többek közt ezeket a kérdéseket jutattuk el Bernáth Attilához. Ő igy foglalta össze véleményét a személyét és cégét ért vádak kapcsán:

A MISEK Kft. és társaságunk között fennálló gazdasági vita következményeként került a jogos késedelmi kamat követelés benyújtásra. Sajnálatos, hogy cégek gazdasági vitájába felelőtlenül politikai és egyébiránt valótlan tartalmakat magyaráznak bele politikusok az egyéni közszereplés és más előnyök lehetőségéért cserébe.

Cégem, az X-Centrum Kft. és személyem kapcsán terjesztett valótlan, rágalmazó állítások miatt illetve a jó hírnév védelmével kapcsolatos jogaink érvényesítésére eljárást indítunk. Egyúttal szeretném jelezni, hogy a reményeink szerint jelentős összegű kártérítésből származó teljes bevételünket a sérült gyermekeket támogató miskolci Szimbiózis Alapítvány számára ajánljuk fel.

A névtelen feljelentésre indult rendőrségi eljárás alapját képező vádak megalapozatlanok. Megítélésem szerint emberileg, szakmailag és a politikai kultúra szempontjából is elfogadhatatlan ami cégemmel és személyemmel  kapcsolatosan az elmúlt időszakban történik ezen ügy keretében.

Ami pedig a cégem megvásárlásának körülményeit illeti: Dr. Halmai Gyula ezügyben megjelent nyilatkozata teljesen  tényszerű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában