Helyi közélet

2010.08.05. 14:49

Mégiscsak elfogyott a pénz...

<p>Miskolc - Mégiscsak lehet pénzprobléma (is) az oka annak, hogy csúszik a Ferenczy szakközépiskola új tornatermének átadása.</p>

„Két éve is lehet már, hogy a Ferenczy Sándor Egészségügyi Szakközépiskola kertjében elkezdődött egy hatalmas sportcsarnok építése, írta lapunknak Gaál Zoltán olvasónk. Körülbelül nyolc hónapja azonban leálltak a munkálatokkal. Mi történt?” – kérdezte, és lapunkat kérte, nézzünk már utána. Egyébként tudni véli, „állítólag elfogyott a pénz”.

A befektető kérte az időpontmódosítást, írtuk a napokban, amit dr. Ficsór Józsefné, az intézmény igazgatója nyilatkozott. Elmondta,  azért a csúszás, mert egy román cég által szabadalmaztatott tetőszerkezetet terveztek az épületre. (Olyat, mint a felsőzsolcai sportcsarnokon van.) A cég azonban kivonult Magyarországról, így az általa levédett tervek alapján nem lehet építeni. Ezért kért határidőmódosítást a beruházó cég, és (mivel önhibáján kívül állt le az építkezéssel), meg is kapta.

Melkovicsné Tömösi Katalintól, az önkormányzat kabinet irodájának vezetőjétől viszont úgy tudjuk, valóban akadtak pénzügyi nehézségei a beruházó cégnek, a bankfinanszírozás körül vannak problémák, ezért is csúszik az építkezés.

– Nem ismerem a finanszírozási szerződés részleteit, hiszen az önkormányzat csak az átadás pillanatától érdekelt az ügyben – mondta. – De mivel a bank is hajlandóságot mutat a tárgyalásra, jövő csütörtökön háromoldalú megbeszélést folytatunk.

A kabinetiroda vezetője úgy véli, azért alakult ki a bizonytalanság, mert sajtóhírek szerint a minisztérium felülvizsgálja a PPP-s beruházásokat. Ő viszont úgy látja, él a háromoldalú szerződés (a kormány, az önkormányzat és a befektető között) és eléggé előrehaladott az építkezés, így mindenkinek az az érdeke, hogy minél hamarabb befejeződjön. A jövő heti tárgyalás eredményére visszatérünk.

A PPP-s beruházásokról

A konstrukció lényege, hogy egy beruházás (amely egyébként a köz számára fontos) magántőkéből valósul meg. Az önkormányzat mint használó később állami segítséggel visszabérli azt, később a futamidő lejártával állami kézbe kerül a beruházás.

- ÉM-HM -

 


Olvasó kérdezte: Újra kellett terveztetni a tetőt?

eszak | 2010.08.04 09:52
Miskolc - A Ferenczy szakközépiskola sportcsarnokában az Avason élők is sportolhatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában