Helyi közélet

2010.08.05. 08:09

Jegyzet: Stafétabot

<p><em>Akiknél mindenben csak a sanda sejtés motoszkál azok sem mondhatják, valami kiérlelt koncepció, eleve leosztott lapok mentén alakult például az új köztársasági elnök kiválasztása.</em>&#160;<b>Pap Gyula jegyzete</b></p>

A végső befutó bolyongása Brüsszel, a Parlament és a jelenlegi pozíció között arra mutat „menet közben” kristályosodik ki az elképzelés, a miniszterelnök többször idézett magyarázó kiszólása a saját pozíciójának meghatározásáról is sok mindent elárul.

A formális befolyás esetleges gyengítése mellett még mindig marad a korábbi évek – szerethető vagy sem – köztársasági elnökeinél kialakult pozíció nimbusza, a fontos kérdésekben véleményalkotás, esetenként ügyeket eldöntő beavatkozás. A személytől szinte függetlenül a népszerűségi lista vezető helyét elfoglaló politikus gyakori protokolláris és egyéni megjelenésével jelentős véleményformáló szereppel is bír. Nem feltétlenül a döntő többséggel meghozott döntések visszadobása minősítheti a munkát, hanem bizonyos értékek melletti határozott kiállás – ahogy tette ezt a most leköszönő elnök.

A kérdés az, hogy ebben az egyesek szerint „demokráciadeficites” helyzetben mindezzel mit kezd a stafétabotot most átvevő „sporttárs”.

- Pap Gyula -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában